Gravida la piscina, ce riscuri apar?

/ / Modificat: 2023-07-06
Gravida la piscina, ce riscuri apar?

Piscina reprezinta o gura de racoare si confort pe timpul verii, chiar si in sarcina. Balaceala in apa le ajuta pe viitoarele mamici se se revigoreze putin. In plus, inotul este chiar recomandat gravidelor si ajuta sarcina. Insa apa de la piscina poate reprezenta un risc pentru sanatatea bebelusului din burtica. Clorul din piscina este principalul vinovat care distruge placerea inotului la gravide!

Ce riscuri apar in sarcina?

Apa de la piscina poate fi periculoasa pentru o gravida. Substantele chimice cu care este tratata o poate expune unor riscuri foarte mari. Clorina este substanta cea mai des folosita pentru dezinfectarea psicinelor publice si nu numai.

Medicii au descoperit ca o anumita componeneta a clorului poate avea efecte periculoase asupra bebelusului nenascut. Cel mai periculos ingredient este trihalometanul (THMs). Acesta rezulta din interactiunea clorului cu materii organice care se regasesc adesea in piscina (celule epiteliale, celule epidermice, transpiratie, urina). Cu cat este pusa mai multa clorina in apa, cu atat creste si concentratia de trihalometan.

Printre cele mai grave efecte adverse ale expunerii gravidei la acest component se numara:

Nu se cunosc si nu sunt dovedite toate pericolele expunerii in sarcina la clorul din piscina. Insa medicii recomanda precautie si evitarea riscului ca astfel de probleme sa apara.

Cum reduci riscurile clorului din piscina asupra sarcinii?

  • evita piscinele acoperite care nu-ti inspira incredere; acestea sunt de obicei mai putin clorinate, iar riscul patrunderii bacteriilor este foarte mare; te poti expune la contractarea unor bacterii si virusuri care dau nastere unor boli grave si periculoase in sarcina;
  • ai grija ca temperatura apei sa fie potrivita (nu te expune in piscine cu apa fierbinte pentru ca risti ca temperatura corpului sa creasca brusc si sa apara riscuri foarte mari la fat);
  • evita sauna sau jacuzzi;
  • intrarea in apa se face treptat, permitand corpului sa se obisnuiasca cu temperatura apei; 
  • nu sari si nu te arunca direct in apa rece a piscinei pentru ca risti sa produci un soc termic;
  • dusul inainte de a intra si dupa ce iesi din piscina este extrem de important, deoarece diminueaza efectele clorului asupra pielii;
  • evita sa te duci frecvent la piscina in timpul sarcinii; cu cat te expui mai putin riscurilor, cu atat fatul este mai in siguranta;
  • daca manifesti chiar si cateva simptome de rau cand esti in apa, iesi imediat.

                Ce beneficii are inotul in sarcina?

                Inotul ajuta gravidele sa se mentina in forta si sa faca fata cu brio sarcinii din punct de vedere fizic. Intareste musculatura mainilor si picioarelor, ajuta la circulatia sangelui in organism (problemele de circulatie sunt frecvente in sarcina) si este bun pentru inima si plamani.

                Acesta te poate ajuta sa iti controlezi mai bine greutatea in sarcina si sa te mentii in forma. Este si o sursa eficienta de relaxare si combatere a stresului.

                Surse:
                1. healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-swimming
                2. whattoexpect.com/pregnancy/swimming
                3. verywellfamily.com/benefits-of-swimming-while-pregnant-5186750

                Foto: Freepik

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Ingrijire sarcina Sanatate sarcina Sarcina Inot sarcina Activitati femei insarcinate

                Articole recomandate

                Citeste si despre