Cum stii ca rutina ta zilnica de frumusete este sigura in sarcina

/ / Modificat: 2013-07-07
Cum stii ca rutina ta zilnica de frumusete este sigura in sarcina

Rutina zilnica de infrumusetare s-ar putea dovedi un pericol pentru sarcina ta, daca nu esti atenta ce fel de produse folosesti si ce tipuri de tratamente sau proceduri sa eviti atunci cand esti gravida. Invata sa-ti adaptezi ritualul de frumusete la sarcina si sa optezi pentru produse si metode de infrumusetare sigure pentru dezvoltarea bebelusului din burtica.

Alege rujuri care nu contin plumb

In trecut, majoritatea rujurilor de pe piata continea urme de plumb. Producatorii foloseau acest metal greu in compozitia lor pentru a ajuta la mentinerea prelungita a culorii pe buze. Protestele si descoperirile facute pe efectele nocive ale plumbului asupra sanatatii i-au determinat pe producatori sa scoata acest ingredient din compozitia rujului si sa opteze pentru ingrediente mai sigure pentru sanatate.

Cu toate acestea, inca mai exista in magazine rujuri care contin plumb, de care este bine sa stai departe daca esti gravida, intrucat metalul are efecte adverse nocive asupra fatului.

Opteaza pentru creme si lotiuni fara vitamina A

S-a dovedit ca excesul de vitamina A este periculos in sarcina. Din acest motiv, toate gravidele sunt sfatuite sa stea cat mai departe de produsele cosmetice care o au printre ingrediente.

Cunoscuta si sub numele de retinol, vitamina A se regaseste frecvent in lotiunile de corp pe care le folosesc frecvent gravidele pentru prevenirea vergeturilor sau in creme de fata contra ridurilor sau imbatranirii premature a tenului.

Nu exista studii concludente cu privire la pericolul pe care retinolul il are asupra dezvoltarii fatului in sarcina. Pentru mai multa siguranta, specialistii sfatuiesc totusi gravidele sa opteze pentru produse cosmetice fara acest ingredient.  

Nu-ti trata acneea cu medicamente

Explozia de cosuri de pe fata ta este, adesea, o consecinta a fluctuatiilor hormonale din organismul tau, in timpul sarcinii. Nu trebuie sa o tratezi cu medicamente, intrucat, cel mai adesea, afectiunea dispare imediat dupa nastere.

Medicamentele folosite frecvent pentru tratarea acneei - Accutane, Retin-A, antibiotice - contin substante daunatoare fatului. Cel mai indicat este sa iti cureti fata cu produse naturiste contra acneei si sa o mentii cat mai curata cu putinta. Abia dupa ce nasti si observi ca acneea nu s-a ameliorat, poti merge la un dermatolog pentru a gasi cele mai eficiente solutii pentru tratarea acestei afectiuni inestetice.

Inlocuieste tratamentele de albire a dintilor cu paste de dinti speciale

Produsele speciale pentru albirea dintilor contin peroxid, un ingredient care este riscant pentru dezvoltarea fatului din burtica. Specialistii recomanda gravidelor care apelau la aceste produse sa le inlocuiasca, pe durata sarcinii, cu paste de dinti cu efect de albire. De asemenea, cresterea frecventei periajului dentar poate ajuta la mentinerea albului stralucitor al dintilor cu care te-ai obisnuit.  

Evita produsele pentru stilizarea parului si lacurile de unghii cu ftalati

  Fixativul, spuma de par sau lacul de unghii sunt produse cosmetice care contin adesea ftalati, ingredienti cu potential toxic asupra sanatatii fatului. Specialistii au demonstrat ca expunerea prelungita la ftalati contribuie la cresterea riscului de malformatii congenitale la fat.

Folosite rar, acestea nu au un efect nociv asupra sarcinii. Insa daca aceste produse cosmetice fac parte din rutina ta zilnica, este important sa citesti cu atentie etichetele si sa optezi pentru produse fara ftalati.  

Nu iti vopsi parul in primul trimestru de sarcina

Controversele legate de siguranta fatului in urma folosirii vopselelor de par sunt inca destul de actuale, iar specialistii nu au ajuns la nicio concluzie certa. La fel ca in cazul multor produse cosmetice, nu exista inca studii care sa ateste stiintific pericolul substantelor toxice din vopselele de par asupra evolutiei fetale.

Totusi, specialistii sustin ca ingredientele chimice din aceste produse pot creste riscul complicatiilor in sarcina. Din precautie si pentru mai multa siguranta, medicii recomanda gravidelor evitarea acestui procedeu de infrumusetare pe durata sarcinii, dar mai ales in primul trimestru, cand riscurile ca toxinele sa afecteze dezvoltarea normala a fatului sunt mai mari.  

Tu cum te asiguri ca rutina ta zilnica de frumusete este sigura in sarcina? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frumusete sarcina Trucuri frumusete sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre