Cum lucreaza creierul in sarcina?

/ / Modificat: 2017-01-05
Cum lucreaza creierul in sarcina?

Felul in care lucreaza creierul in timpul sarcinii este afectat de schimbarile care apar in organismul gravidei. Apar pierderi de memorie, gandire neclara, lipsa logicii sau chiar halucinatii in comportamenrtul si felul de a vorbi. Sunt acestea problematice?

Influenta sarcinii asupra creierului

Medicii sunt de parere ca tesuturile si celulele din creier nu sufera modificari majore in timpul sarcinii. Insa exista motive serioase pentru care te poti simti uneori absenta, ca avand halucinatii sau pierderi de memorie.

Stresul care apare pe langa bucurie in sarcina, starile nervoase aparute in urma influentelor homonale, dar si grijile isi pot pune amprenta asupra felului in care functioneaza creierul. Consulturile prenatale, evolutia sarcinii, alegerea hainutelor si mobilierului pentru camera copilului, planul pentru nastere si alte lucruri care trec prin mintea gravidelor suprasolicita creierul si il pun la o treaba mai grea decat este capabil sa o faca. Specialistii sustin ca acesta nu este capabil sa proceseze 2 informatii in acelasi timp.

Nici schimbarile hormonale din sarcina nu iti sunt favorabile in ceea ce priveste functionarea creierului. Nivelurile de porgesteron si estrogen cresc foarte mult in sarcina. Aceasta productie excesiva are efecte negative asupra capacitatii de a-ti aduce aminte diverse informatii.

Pe de alta parte, nivelul crescut al acestor hormoni determina dezvoltarea unor circuite speciale din creier care ajuta mamicile sa se concentreze asupra copilului imediat dupa nastere. Cu alte cuvinte sarcina mareste volumul creierului.

Cum faci fata modificarilor creierului in sarcina?

Organizeaza-te

Cea mai buna metoda de a evita incurcaturile mentale in timpul sarcini este sa eviti sa faci foarte multe lucruri in acelasi timp. Pentru a reusi acest lucru este nevoie de organizarea si prioritizarea tuturor activitatilor si lucrurilor pe care le ai de facut zilnic. Nu te gandi la toate odata ca si cand ar trebui sa le pui in practica intr-o zi sau saptamana. Ia-le pe rand! Ai aproape 9 luni de zile in care poti alege mobila, decora camera, intervieva pediatrii sau intocmi planul de nastere.

Pune-le in ordine si fa-ti planul pentru o saptamana. Ai grija sa lasi mai multe momente de respiro intre mai multe activitati planificate. Sa ai grija de tine este cel mai important lucru pe care-l poti face pentru bebelusul din burtica, dar si pentru sanatatea ta.

Ingrijeste-te cat poti de bine

Ingrijirea personala este prioritatea ta in sarcina. Evita orice activitate care crezi ca ti-ar creste nivelul de stres si te-ar obosi foarte tare. Dormi suficient, bea cat mai multe lichide si alege-ti cu atentie alimentele pe care le consumi.

Dormi suficient

Somnul ramane principalul lucru la care trebuie sa fii atenta. Atunci cand nu dormi, apar o multime de simptome si modificari in organism, iar mintea iti este afectata. De aceea este important ca inainte de culcare sa faci intotdeauna ceva relaxant, care sa-ti induca o stare de calm si sa pregateasca organismul pentru odihna - citeste o carte, fa masaj sau asculta muzica.

Fa miscare

Sportul joaca un rol esential in sanatatea mentala si emotionala atunci cand esti insarcinata. Exercitiile fizice din sarcina ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, scade nivelul de oboseala din corp si reda buna dispozitia.

Hidrateaza-te

Si consumul suficient de lichide este un factor esential in mentinerea sanatatii mentale. Deshidratarea contribuie la dezechilibrul electrolitilor din corp. Acest lucru determina aparitia unei gandiri confuze si a pierderilor de memorie.

Inconjoara-te de persoane dornice sa-ti fie alaturi sa te sprijine si sa te ajute sa treci peste greutati. Trebuie sa ai in preajma ta persoane in care poti avea incredere si pe care te poti baza, orice s-ar intampla. Asta iti ofera siguranta ca esti protejata si ca poti face fata problemelor.

Specialistii sustin ca aceste turbulente mentale care apar in timpul sarcinii sunt temporare. Ele ar trebui sa inceapa sa se diminueze dupa nastere, iar activitatea cerebrala sa revina la forma de odinioara. Exista situatii rare, in care mamicile raman cu oarecare pierderi de memorie, dar acestea nu intervin in activitatile cotidiene.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitate creier sarcina Schimbari sarcina Schimbari hormonale sarcina Pierdere memorie sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre