Cum faci fata durerilor de picioare in sarcina

/ / Modificat: 2018-06-25
Cum faci fata durerilor de picioare in sarcina

Surplusul de greutate pe care picioarele tale sunt nevoite sa il suporte atunci cand esti insarcinata cauzeaza dureri de picioare, dar si edeme. La fel cum greturile de dimineata, oboseala si durerea de spate sunt probleme obisnuite cu care se confrunta viitoarea mamica in sarcina, durerile de picioare sunt si ele obisnuite in special in cel de-al treilea trimestru al sarcinii.

Vestea buna este ca aceste dureri vor disparea dupa ce aduci pe lume bebelusul, insa pana atunci, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a usura senzatia de discomfort si durere.

Inca din primele momente ale sarcinii, alterneaza exercitiile fizice care sa iti puna circulatia in miscare cu momentele de odihna, in care sa iti tii picioarele ridicate; acest lucru poate preveni aparitia de probleme ulterioar in sarcina, la nivelul picioarelor.

Cauzele si preventia edemelor pe perioada sarcinii

Daca insa durerile de picioare deja au inceput, este important sa intelegi ce le cauzeaza si cum sa le faci fata pe perioada lunilor de sarcina.

Umflarea si edemele

Nivelul crescut de hormoni te fac sa retii apa pe parcursul sarcinii, si iti dau senzatia ca esti balonata si umflata; corpul tau are nevoie de cat mai multe lichide, in asa fel incat sa poata transporta nutrientii si oxigenul catre bebelus, conform celor sustinute de medicul ortoped David S. Levine.

Desi faptul ca picioarele ti se umfla nu este un factor de ingrijorare, este mai bine sa consulti medicul in situatia in care observi ca ti se umfla fata si mainile, daca ti se tulbura vederea, daca suferi de migrene constante si iei in greutate mai mult de 500 de grame pe zi. Toate aceste simptome pot indica o afectiune serioasa, preeclampsia.

In mod normal, retentia de lichid se manifesta predominant in picioare, glezne si pulpe, deoarece uterul tau in crestere pune presiune pe venele ce transporta sangele inapoi din partea inferioara a corpului tau; acest lucru blocheaza partial fluxul sanguin, mentinand lichidul in picioare.

Ce poti face pentru a-ti alina picioarele atunci cand sunt umflate

Tine picioarele ridicate cat de des poti

Incearca sa le ridici cu 30 de cm deasupra nivelului inimii, timp de 15-20 de minute, pentru a ajuta sangele sa curga inapoi spre inima si plamani.

Dormi pe o parte si nu pe spate

Acest lucru va elibera presiunea pusa pe vena cava, cea mai mare vena care merge spre inima; in caz contrar, presiunea va incetini sangele care se intoarce din partea inferioara a corpului.

Bea cat mai multe lichid

Deshidratarea accentueaza edemele.

Monitorizeaza-ti greutatea

Femeile care au o greutate normala ar trebui sa ia in greutate intre 11 si 15 kilograme in perioada sarcinii; excesul de greutate agraveaza edemele si poate conduce la alte probleme.

Imbunatateste circulatia sangelui la glezne facand exercitii

Incearca sa stai jos, cu un picior ridicat; roteste glezna de 10 ori la dreapta si apoi la stanga, schimba piciorul. Repeta acest exercitiu de 10 ori.

Pune gheata pe glezne

Cu picioarele ridicate, pune gheata pe interiorul gleznei timp de 15-20 de minute din ora in ora.

Crampele musculare

Crampele musculare la picioare se produc des in sarcina, in special in zona pulpelor si mai ales noaptea; se spune ca ele se produc din cauza unei deficiente de calciu si a unui exces de fosfor (care se regaseste in carnea procesata si in bauturile accidulate, asa ca evita-le).

Cea mai buna metoda de a suprima aparitia crampelor este o dieta alimentara echilibrata, consumul de lactate si suplimentele de calciu pe care medicul tau ti le poate prescrie. Fructele bogate in potasiu, cum sunt bananele, sau caisele uscate pot ajuta de asemenea.

O dieta corecta, evitarea pozitiilor imobile pentru perioade lungi de timp si 15 minute de miscare seara, ca de exemplu o plimbare inainte de culcare, iti vor ajuta circulatia sangelui si pot evita aparitia crampelor atat de neplacute.

Varicele

Aproximativ 20 de procente din femeile insarcinate se confrunta cu aparitia varicelor in perioada sarcinii, ceea ce cauzeaza dureri de picioare, greutate, oboseala si presiune la nivelul membrelor inferioare; ciorapii de compresie pot fi utili in aceasta situatie si exercitiile fizice usoare, inotul sau plimbarile cu bicicleta, sunt cele mai bune metode pentru a preveni sau limita aparitia varicelor atunci cand esti insarcinata.

Ca sa iti ajuti picioarele sa suporte mai bine greutatea in exces a sarcinii, incearca sa porti incaltaminte care sa iti ofere suport, sa atenueze socurile si sa ramana comoda chiar si atunci cand ti se vor umfla picioarele si evita tocurile inalte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Picioare umflate Edeme sarcina Cauze edeme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre