Cum afecteaza sarcina sanatatea orala

/ / Modificat: 2017-01-20
Cum afecteaza sarcina sanatatea orala

Ingrijirea dentara este deosebit de importanta in timpul sarcinii. Din moment ce dintii si gingiile pot fi afectate de schimbarile hormonale care au loc in timpul sarcinii, specialistul va trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii dentare atunci cand sunteti gravida.

In plus, exista cateva masuri suplimentare de siguranta, pe care va trebui sa le urmati atunci cand mergeti la dentist. Dr. Andra Custura, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile ne spune care sunt problemele dentare care pot aparea in timpul sarcinii si cum le putem preveni.

Probleme dentare in sarcina

Gingivita de sarcina

Nivelurile crescute ale hormonului progesteron pot duce la gingivita, o inflamatie a gingiilor. Acest lucru, impreuna cu modificarile legate de sarcina a sistemului imunitar, poate cauza umflarea si inrosirea gingiilor si sangerarea lor la periere sau curatarea cu ata dentara. Simptomele de gingivita de sarcina, de obicei, dispar dupa ce se naste copilul.

Boala parodontala

Unele femei gravide experimenteaza o afectiune mai grava numita parodontoza sau boala gingiilor. Boala parodontala apare atunci cand o infectie bacteriana se dezvolta in spatiile de sub linia gingiei, care pot deteriora fibrele care mentin dintii in pozitia normala. Boala parodontala poate afecta, de asemenea, starea de sanatate a copilului, dat fiind ca femeile cu boli parodontale prezinta un risc mai mare de nastere prematura.

Granulomul de sarcina

Un granulom de sarcina este o excrescenta de culoare rosie, care apare, de obicei, de-a lungul liniei superioare a gingiilor. Aceasta sangereaza cu usurinta si, uneori, prezinta custe exterioare. In timp ce aceste excrescente nu sunt periculoase, ele pot fi incomode si afecteaza modul in care femeia vorbeste si mananca. Granulomul de sarcina apare, de obicei, in al doilea trimestru de sarcina si afecteaza 2 pana la 10% din femeile gravide. El dispare, de obicei, dupa ce se naste copilul.

Gura uscata

Multe femei gravide au gura uscata cauzata de o scadere a cantitatii de saliva, care poate fi cauzate de schimbarile hormonale. Gura uscata poate creste riscul de multe probleme dentare. Guma de mestecat fara zahar poate ajuta in aceasta situatie.

Ingrijirea dentara in timpul sarcinii

Din moment ce multe schimbari in cazul sanatatii orale sunt frecvente in timpul sarcinii, ar trebui sa se acorde o atentie deosebita asupra ingrijirii dentara in aceasta perioada. Pentru a avea o sanatate orala buna si pentru a preveni aparitia problemelor dentare, iata de trebuie sa faceti:

Adoptati o dieta sanatoasa

Mancati multe alimente bogate in proteine, calciu si vitamine pentru a ajuta la sanatatea copilului dumneavoastra, precum si pentru a va proteja dintii.

Periati dintii cu regularitate

Ar trebui sa va spalati pe dinti cu pasta de dinti cu fluor de cel putin doua ori pe zi, asigurandu-va ca va periatu timp de cel putin doua minute.

Nu uitati de ata dentara

Folosirea atei dentare cel putin o data pe zi, poate ajuta la prevenirea sau minimizarea gingivitei de sarcina.

Folositi apa de gura

Clatirea cu o apa de gura antimicrobiana poate ajuta la controlul bacteriilor care contribuie la aparitia gingivitei.

Vizitati regulat medicul dentistul

O igienizare corespunzatoare si un control periodic pot fi esentiale pentru a avea o sanatate orala buna in timpul sarcinii si pentru a evita complicatiile.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dantura Ingrjire dantura Sanatate orala

Articole recomandate

Citeste si despre