Cosmetice interzise in sarcina

/ / Modificat: 2013-10-07
Cosmetice interzise in sarcina

In timpul sarcinii, folosirea anumitor produse cosmetice este interzisa, din cauza substantelor chimice prezente in continut. Aceste substante pot pune in pericol dezvoltarea fatului, de aceea este recomandat sa le eviti imediat ce afli ca esti insarcinata sau chiar din timpul perioadei de preconceptie.

Produsele pentru indepartarea parului

Produsele chimice pentru indepartarea parului sunt interzise in sarcina. Substanta considerata periculoasa pentru fat este acidul tioglicolic. Studiile realizate pana in prezent nu arata concret de ce sunt periculoase produsele chimice pentru indepartarea parului, dar nici nu au aratat ca ar fi sigure, astfel ca cel mai bine este sa le eviti.  

Parfumurile, produsele parfumate, ojele

Parfumurile contin o multime de substante care nu sunt recomandate in sarcina. Ftalatii sunt doar o parte dintre substantele periculoase pentru dezvoltarea fatului, iar daca pe ambalajele sticlelor de parfum se regasesc pe lista de ingrediente, nu acelasi lucru se poate spune despre alte produse cosmetice care contin parfum. Printre ingredientele acestora din urma este mentionat doar parfumul, insa nu sunt mentionati si ftalatii.

Tocmai din acest motiv este indicat sa eviti produsele pentru ingrijirea corpului care au un miros puternic si contin parfum. Ojele sunt si ele interzise in sarcina, intrucat contin ftalati. Aceste substante pot avea diferite denumiri pe etichetele produselor: phthalates, dibenzilftalat sau dietiftalat.

Autobronzantele

Produsele autobronzante sunt interzise in sarcina, intrucat contin substante care pot afecta dezvoltarea fatului. In principiu, autoritatile in domeniu au interzis folosirea unor substante periculoase in aceste produse. De exemplu, dihidroxiacetona care se regaseste in produsele autobronzante nu patrunde in straturile inferioare ale pielii, dar se raspandeste foarte usor in aer, iar particulele pe care le inhalezi ajung in organism si devin periculoase pentru sarcina.  

Produsele anticelulitice

Produsele anticelulitice, unele dintre ele pe baza de cafeina, stimuleaza circulatia sangelului, tocmai de aceea ar fi bine sa amani utilizarea lor pana dupa nastere. Daca iti doresti sa folosesti in continuare produse anticelulitice, cel mai bine este sa le cauti pe cele hipoalergenice, care nu contin parabeni, parfum sau alte substante chimice periculoase.  

Cremele antiaging

Cremele care promit sa amane imbatranirea sunt interzise in sarcina, intrucat contin cantitati mari de acid retinoic, substanta care poate produce malformatii fatului. In schimb, poti folosi o crema hidratanta fara parfum. Acidul retinoic poate avea si alte denumiri pe ecticheta: renova, retinol, retinyl linoleate, retinyl palmitate, retin-A sau tazaroten.  

Produsele pentru stilizarea parului

Produsele pentru stilizarea parului contin o multime de substante despre care nu ai de unde sa stii cat sunt de periculoase daca sunt inhalate. Tocmai din acest motiv, multi specialisti interzic utilizarea lor in sarcina. De exemplu, in urma unor studii de acum cativa ani, s-a ajuns la concluzia ca fixativul poate provoca malformatii fatului si poate predispune la infertilitate copilul.

Daca vrei sa ai certitudinea ca produsele cosmetice pe care le folosesti sunt sigure in sarcina, cel mai bine este sa consulti farmacistul sau sa ceri sfatul medicului tau.

Tu ce produse cosmetice eviti sa folosesti in sarcina? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmetice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre