Bronzatul in sarcina – riscurile expunerii la soare in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2018-07-11
Bronzatul in sarcina – riscurile expunerii la soare in timpul sarcinii

Bronzul este considerat inca de multe femei sanatos. Din pacate insa, specialistii spun ca expunerea la soare imbatraneste pielea si poate duce chiar la cancer. Bronzatul in sarcina este si el foarte periculos.

Este adevarat insa ca lumina soarelui este una dintre modalitatile cele mai simple de a asimila Vitamina D, atat de necesara unui organism sanatos, prin urmare trebuie identificata o solutie de a beneficia de soare, fara a creste riscurile aparitiei unor afectiuni.

Riscurile bronzatului atunci cand esti insarcinata

In afara de riscurile obisnuite ale bronzului, respectiv arsurile solare sau cancerul de piele, atunci cand esti insarcinata, riscurile expunerii prelungite la soare se multiplica.

Expunerea la soare poate creste temperatura bazala a femeii insarcinate; ai putea sa te deshidratezi mai repede, ceea ce poate duce la simptome de travaliu inainte de termen, la cresterea temperaturii bebelusului din burtica, fapt ce poate dauna grav creierului sau, daca temperatura creste prea mult si pentru mai mult timp.

Atunci cand esti insarcinata, hormonii, in special estrogenul din corpul tau, pot creste riscul aparitiei mastii de gravida, a petelor maronii pe piele, atunci cand te expui la soare si la razele ultraviolet. Aceste pete maronii s-ar putea sa nu iti dispara de pe piele dupa ce vei naste.

Expunerea la soare, in special expunerea care genereaza o arsura solara, poate creste riscul aparitiei cancerului (melanomului).

Bronzarea artificiala

Cea mai simpla optiune pentru viitoarele mamici ar putea parea bronzul artificial, insa avand in vedere ca aceasta procedura nu este disponibila de foarte multa vreme, cercetarile si studiile nu au relevat inca riscurile bronzarii artificiale in cazul femeilor insarcinate. Multi medici recomanda precautia ca metoda de prevenire a unor potentiale probleme de sanatate cauzate de bronzul artificial si isi sfatuiesc pacientele sa nu riste.

Paturile pentru bronz artificial reduc intr-adevar riscul supraincalzirii, spre deosebire de lumina solara, insa restul riscurilor raman valabile si pentru bronzarea artificiala. Radiatia razelor ultraviolet creste riscul de imbatranire a pielii si creste substantial si riscul aparitiei unui cancer de piele.

Metode alternative de bronz

Lotiunile autobronzante sunt produse alternative pentru lunile de iarna, dar si de vara, al caror ingredient activ este un compus chimic absorbit de piele. Din cauza expunerii pielii la acest compus chimic, el nu doar ca va fi absorbit, dar va si trece prin placenta si va ajunge la bebelusul tau.

Cantitatea ce ajunge la fat variaza, depinzand de cantitea de lotiune autobronzanta aplicata pe piele, de frecventa aplicarii si de existenta unor leziuni ale pielii atunci cand se aplica lotiunea autobronzanta. Folosirea lotiunilor autobronzante nu ofera protectie fata de razele ultraviolet ale soarelui, prin urmare trebuie sa folosesti in continuare o crema cu factor de protectie solara.

Sfaturi in privinta expunerii la soare pentru femeile insarcinate

In ciuda anilor de studii si cercetare si a avertismentelor lansate catre populatie, exista inca persoane care adora soarele, iar pentru multe dintre acestea, sarcina nu va schimba mare lucru. Daca esti insarcinata, este important sa te protejezi si sa intelegi care sunt riscurile unei expuneri la soare.

Hidratarea este unul dintre cele mai eficiente moduri de a te proteja si de a evita supraincalzirea, iar folosirea cremelor si lotiunilor cu factor de protectie solara pentru a diminua riscul ca soarele sa cauzeze afectiuni ale pielii este cel de-al doilea mod de a te proteja.

Incearca sa eviti sa iesi in soare la miezul zilei, imbraca haine lejere din materiale naturale, poarta palarii si ochelari de soare ca sa iti protejezi ochii, urechile si fata, foloseste lotiuni cu factor de protectie a caror formula sa nu dauneze sarcinii si consulta-ti medicul pentru prescrierea unor suplimente de Vitamina D.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expunere soare sarcina Pericole expunere soare Bronzare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre