Baia in cada in sarcina

/ / Modificat: 2013-11-25
Baia in cada in sarcina

Baie in cada sau dus la gravide?

Exista o teorie din ce in ce mai vehiculata in ceea ce priveste ingrijirea si sanatatea gravidelor si siguranta de a face o baie prelungita in cada sau dus. Se considera ca timpul petrecut in cada precum si temperatura apei poate reprezenta un factor de risc pentru sarcina!

Nimic nu se compara cu relaxarea intr-o cada plina cu spuma la sfarsitul unei zile. Totusi, daca esti insarcinata trebuie sa ai in vedere cateva reguli esentiale pe care sa le respecti daca tii cu tot dinadinsul sa te revigorezi in acest mod. E mai bine oare sa alegi dusul?

Femeile gravide pot face baie in cada!

Nu exista motive serioase pentru care aceasta activitate placuta sa nu fie recomandata viitoarei mame, mai ales daca ea reuseste sa adapteze baia in cada la conditia sa de femeie gravida.

Ce trebuie sa faca?

  • Sa aiba grija ca temperatura apei sa nu depaseasca 39 de grade Celsius (specialistii recomanda temperatura apei intre 36-39 de grade Celsius) – de regula, temperatura optima a apei din cada trebuie sa fie egala cu cea corporala;

  • Sa evite sederea indelungata in apa – daca inainte de sarcina erai obisnuita sa te relaxezi o jumatate de ora, poate chiar o ora, este bine ca, in sarcina, perioada de timp sa fie limitata la 10 minute si nu mai mult.

Dusul - o optiune mai sigura in sarcina?

Dusul in sarcina trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si baia: temperatura apei sa nu fie fierbinte si sa nu dureze foarte mult.

O mare ingrijorare a femeilor este aceea ca exista o posibilitate ca apa sa intre in uter si sa afecteze copilul. Din fericire, acest lucru nu are cum sa se intample, deoarece fatul este bine protejat in cavitatea uterina, iar dopul cervical il tine complet separat de factorii externi, cum este si apa.

Care sunt riscurile?

Daca viitoarea mamica nu respecta regulile de siguranta pentru imbaiat se supune atat pe ea, dar si viitorul copil unor riscuri foarte mari:

  • o scadere a tensiunii arteriale a mamei poate depriva fatul de oxigenul si nutrientii necesari bunei dezvoltari;

  • exista risc foarte mare de avort spontan sau chiar de pierdere tarzie a sarcinii (intr-o etapa avansata);

  • malformatii congenitale;

  • ameteli si discomfort insotite de o stare generala alterata a mamei (pot cauza pierderea cunostintei).

Situatii similare care trebuie evitate in sarcina

  • saunele;

  • baile cu aburi;

  • jacuzzi (se poate folosi daca apa nu este fierbinte).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre