Aftele bucale si sarcina. Iata care sunt riscurile si remediile!

/ / Modificat: 2017-02-22
Aftele bucale si sarcina. Iata care sunt riscurile si remediile!

Candidoza este cauzata de ciuperca Candida Albicans, care populeaza gura sau organele genitale. Daca este prezenta in mod excesiv, aceasta ciuperca provoaca leziuni albe, roseata, durere si alte simptome, chiar si in cazul femeilor insarcinate.

In mod natural Candida Albicans este in organism in cantitati mici. Cu toate acestea, atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza la capacitate maxima, organismul nu este capabil sa mentina nivelurile sub control si pot avea ca rezultat aftele bucale.

Simptomele aftei in timpul sarcinii includ:

- Leziuni albe pe limba, obrajilor interiori si uneori pe cerul gurii, gingiilor si amigdalelor;

- Inrosire sau durere care ar putea fi suficienta pentru a provoca dificultati grave in a manca sau a inghiti;

- Sangerare usoara in cazul in care leziunile s-au frecat si s-au fragmentat;

- Fisurare si roseata la colturile gurii (mai ales in cazul purtatoarelor de proteze dentare).

Cum pot fi tratate aftele bucate mod natural in timpul sarcinii

Igiena orala adecvata. O solutie buna pentru a combate aftele bucale este practicarea unui bun periaj si folosirea atei dentare ca obiceiuri de zi cu zi. Cu toate acestea, cel mai bine este sa eviti clatirea gurii in mod excesiv pentru a nu provoca dureri.

Clatire cu apa sarata. Aceasta ar putea ajuta la atenuarea durerii cauzata de afte. Se recomanda o solutie alcatuita din 1/2 lingurita de sare dizolvata intr-o cana de apa calda. Clateste gura cu aceasta si apoi scuipati.

Creme antifungice. Acestea sunt eficiente in special in cazul mamelor care alapteaza, pentru a evita transferul aftelor si in cazul copiilor sau invers. In acest caz, medicul prescrie creme antifungice pentru tratarea candidozei, care este pe sani. In cazul in care copilul are afte, suzeta si biberonul trebuie spalate si dezinfectate temeinic.

Este important de remarcat faptul ca femeile gravide nu ar trebui sa ia tablete antifungice intrucat ar putea provoca malformatii congenitale, conform studiilor efectuate. Cere parerea medicului inainte de a lua orice medicamente, mai ales in timpul sarcinii! 

Daca ai afte, este important sa mergi imediat la medic deoarece acestea se pot raspandi in gat, esofag si intestine, ceea ce duce la probleme de alimentatie si de digestie, dar si la complicatii in timpul sarcinii.

***Articol scris de dr. Stomatolog Andra Custura, care crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre