Yoga prenatala, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2013-12-30
Yoga prenatala, ce trebuie sa stii?

Clasele de Yoga prenatala reprezinta o alegere isteata pentru mamicile care vor sa se relaxeze, dar care vor si sa nasca usor si sa aiba un bebelus sanatos si puternic dupa nastere. Important este sa alegi un centru cu instructori specializati in antrenarea femeilor gravide, astfel incat sa eviti orice risc care ti-ar putea pune sarcina in pericol.

Beneficiile claselor de Yoga prenatala

Yoga prenatala este unul dintre cele mai avantajoase moduri de a te relaxa in sarcina, dar si de a-ti pregati organismul pentru nastere. Beneficiile acestor clase se extind mult mai departe de simpla mentinere in forma si de combatere a stresului – yoga prenatala contribuie la sanatatea fatului si te ajuta sa nasti mai usor, astfel:

  • reduce anxietatea si ofera buna dispozitie;

  • fortifica si imbunatateste flexibilitatea musculaturii implicate in nastere;

  • amelioreaza mai multe simptome de sarcina: dureri de spate, greata matinala, sindromul de tunel carpian, durerile de cap etc.;

  • scade riscul de nastere prematura;

  • combate intarzierea cresterii uterine etc.

Ce se intampla in timpul unei clase de Yoga prenatala?

O ora de Yoga prenatala clasica presupune:

  • exercitii usoare de intindere (stretching) – lucrarea diferitelor parti ale corpului;

  • executarea diferitelor posturi – aplicarea unor posturi Yoga speciale pentru gravide care ajuta la dezvoltarea si lucrarea musculaturii, la flexibilitate si la mentinerea echilibrului in timpul sarcinii;

  • relaxarea muschilor; la finalul unei sedinte vei fi indemnata sa faci anumite miscari menite sa-ti stabilizeze ritmul cardiac si ritmul de respiratie si sa te relaxeze; probabil ca vei fi pusa sa iti asculti respiratia, gandurile si emotiile ori sa iti repeti in minte o mantra care consideri ca iti poate oferi linistea interioara necesara.

Exista tipuri de Yoga interzise in timpul sarcinii?

Exista mai multe stiluri de Yoga, unele mai complexe si mai solicitante decat altele. Pentru femeile insarcinate Yoga Hatha (prenatala) este cea mai recomandata, pentru ca presupune miscari blande si posturi usoare si adaptate conditiei lor. Daca nu gasesti astfel de clase vorbeste cu un instructor de Yoga despre alte optiuni.

Evita sa practici Bikram Yoga sau Yoga Firbinte, asa cum se mai numeste, care implica posturi viguroase intr-o camera incalzita la 38-43 de grade Celsius. Acest tip de Yoga poate creste prea mult temperatura corpului, cauzand o stare cunoscuta sub numele de hipertermie.

Mai exista si alte tipuri de Yoga de evitat in sarcina. De exemplu Yoga Asthanga este o forma mult prea obositoare pentru femei care nu au experienta in asa ceva.

Reguli esentiale de respectat cand esti gravida si si vrei sa practici Yoga Prenatala

  • vorbeste intotdeauna cu medicul inainte de a te gandi la aceasta optiune; este recomandat sa ai acceptul lui;

  • creeaza-ti asteptari realiste de la aceste cursuri si nu exagera cu frecventa la cursuri sau cu efortul;

  • mentine-ti temperatura corpului constanta in timpul practicilor (evita supraincalzirea corporala) si hidrateaza-te tot timpul;

  • evita posturile care prezinta risc pentru sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport sarcina Exercitii fizice sarcina Activitati prenatale

Articole recomandate

Citeste si despre