Varicele in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2017-07-26
Varicele in timpul sarcinii

Varicele sunt vene dilatate neregulat, mai ales la membrele inferioare, datorita pierderii elasticitatii peretilor venelor. Ele pot crea un usor discomfort sau pot sa nu-ti dea nici un fel de simptome, la fel de bine cum te pot face sa-ti simti picioarele grele si sa te doara. Pielea din jurul varicelor poate sa inceapa sa te manance, sa simti pulsatii in picioare sau senzatia de fierbinteala. Toate aceste simptome se pot agrava la sfarsitul unei zile pe care ai petrecut-o in picioare.

Multe femei dezvolta aceasta afectiune sau descopera ca ea se inrautateste in timpul sarcinii. Odata cu marirea uterului, asupra venelor incepe sa fie exercitata o presiune mai mare. Cantitatea de sange din corpul unei femei creste in momentul in care aceasta este insarcinata, devenind o povara si mai mare pentru venele picioarelor.

Cresterea nivelului de progesteron este un alt factor care favorizeaza dezvoltarea varicelor, aceasta ducand la relaxarea venelor.

Daca in familia ta exista cineva care a suferit aceasta afectiune ai sanse mai mari sa o capeti si tu. Femeile sunt mai predispuse varicelor decat barbatii, iar cu fiecare sarcina si odata cu inaintarea in varsta, tendinta este de a se agrava.

Obezitatea, o sarcina gemelara sau multipla si statul indelungat in picioare vor creste sansele de varice. Vestea buna este aceea ca, daca nu ai avut varice inainte de sarcina, dupa nastere ele se vor retrage. Iar daca acest lucru nu se intampla, sunt multe variante de tratament la care poti apela.

Ce poti face pentru a preveni sau ameliora varicele?

Ai putea sa scazi riscul de astfel de probleme in primul rand prin sport. Chiar si o plimbare scurta in jurul blocului poate ajuta circulatia.

 Ai grija sa-ti pastrezi o greutate optima in raport cu stadiul sarcinii tale.

Incearca sa tii picioarele ridicate de fiecare data cand te asezi. Fie ca le pui pe un scaun, fie ca iti pui o perna sub ele cand stai intinsa, circulatia se va realiza mai usor. Evita sa stai picior peste picior, iar atunci cand stai mult timp intr-un loc, ia pauze regulate in care sa te misti.

Dormi pe partea stanga cu picioarele pe o perna. Pune-ti o alta perna in spate pentru sustinere. Vena cava pentru zona inferioara a corpului este pe partea dreapta, iar daca tu vei sta pe partea stanga vei permite venei cave sa scape de presiunea uterului.

Apeleaza la ciorapii cu compresie graduala pentru prevenirea si tratamentul varicelor. Se gasesc in farmacii si ajuta sangele sa circule mai usor. Pune-ti-i dimineata si pastreaza-i pe tine toata ziua. In zilele calduroase pot fi destul de neplacuti, dar mai neplacute sunt varicele.

Cat de grav este?

Varicele provoaca macarimi sau dureri si pot fi inestetice, dar nu provoaca mai mult rau. Asa ca tratamentul poate astepta pana dupa sarcina. Un procent foarte mic dintre cei care sufera de varice dezvolta si cheaguri de sange. Dar nici chiar acestea nu sunt tocmai periculoare.

Totusi, este bine sa-ti consulti medicul daca banuiesti ca ai unul, tratamentul pentru acestea trebuie facut din timp pentru a evita eventualele complicatii.

Varicele dispar de obicei dupa 3 sau 4 luni dupa nastere. In tot acest timp, este bine sa porti in continuare ciorapii cu compresie graduala, sa faci miscare cu regularitate si sa-ti ridici picioarele de fiecare data cand te asezi.

Daca totusi varicele persista si devin greu de suportat, roaga-ti medicul sa te ajute. Exista diverse metode de tratament care te vor scapa de aceste neplaceri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre