Tratamentul cu gravybinon si utrogestan

Intrebare:

- Prima zi a ultimului ciclu a fost pe 02.06.2006, sarcina ar trebui sa fie de 12.5 saptamini, dar la ecograf astazi, mi sa spus ca este de doar 7 saptamani. Este posibil? (sunt in prezent cu tratament gravybion si utrogestan). Am avut in antecedente 2 sarcini oprite in evolutie la 16 saptamani si am un copil de 4.6 ani, sanatos dar si aceasta sarcina a fost cu risc. Ce sansa am sa duc aceasta sarcina la bun sfirsit? Va rog sa imi raspundeti cat mai repede: sunt disperata!

Raspuns:


   

Este posibil, insa acest lucru ar insemna un retard de crestere semnificativ pentru un debut de sarcina. Tratamentul pe care il urmati are rolul de a suplimenta cantitatea de progesteron (in mod normal corpul galben gestational si apoi placenta secreta cea mai mare parte din acest hormon) necesara sustinerii si dezvoltarii ulterioare a sarcinii. Daca menstrele dumneavoastra inainte de sarcina au fost deosebit de lungi (la interval de 45-50 de zile, in loc de 28 de zile in mod normal) atunci este posibil ca ovulatia sa se fi produs mai tarziu de a 10-a a 14-a zi a ciclului menstrual si astfel s-ar putea explica varsta gestationala biometrica (determinata ecografic prin masurarea diversilor parametri: GS = sac gestational, CRL = lungimea embrionului etc. ) mai mica decat cea cronologica (stabilita in functie de rima zi a ultimei menstruatii); insa acest lucru este mai putin probabil tinand cont si de avorturile spontane din antecedente (urmarirea evolutiei in dinamica prin repetarea ecografiilor saptamanal, cel putin o perioada, poate fi edificatoare in acest sens). Prin prezenta dumneavoastra la un cabinet de obstetrica, in urma discutiei cu medicul obstetrician, a unui examen clinic, si a catorva investigatii suplimentare, se poate determina diagnosticul corect si stabilii o conduita adecvata. Multa sanatate!


dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul