Sunt gravida si am tensiunea mare. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2017-10-24
Sunt gravida si am tensiunea mare. Ce e de facut?

Tensiunea arteriala in sarcina este un subiect deloc de neglijat, indeosebi daca discutam despre hipertensiune. Complicatii pot exista atat pentru fat, cat si pentru mama, insa hipertensiunea arteriala poate fi tinuta sub control. Daca apare strict in perioada sarcinii, tensiunea marita se numeste hipertensiune gestationala si se regleaza de la sine in cateva saptamani de la nastere.

Afla care sunt simptomele hipertensiunii arteriale in sarcina si ce poti face pentru a o tine sub control!

Simptomele hipertensiunii arteriale in sarcina

- Urinare in cantitati mici sau deloc;

- Senzatie puternica de greata si episoade dese de varsaturi;

- Stare de somnolenta;

- Dureri puternice de cap;

- Umflarea excesiva a mainilor si picioarelor;

- Varsaturi cu sange;

- Durere la nivelul abdomenului;

- Sange in urina;

- Vedere dubla, incetosata, orbire;

- Ameteala;

- Emotivitate;

- Febra mare;

- Tiuit/ bazait in urechi.

In sarcina, trebuie sa iti monitorizezi in permanenta tensiunea, astfel vei putea observa daca exista fluctuatii sau nu. De asemenea, doctorul va fi in masura sa iti spuna daca ai tensiunea marita in urma masuratorilor. El va face doua masuratori consecutive pentru a asigura un diagnostic corect. Daca in ambele dati tensiunea indica 140/90 sau mai mult, inseamna ca tensiunea ta este marita.

Tipuri diferite de tensiune arteriala in timpul sarcinii

Se poate intampla ca tensiunea arteriala marita sa existe inca dinainte de sarcina. In alte cazuri insa, aceasta creste pe parcursul sarcinii:

- Hipertensiune cronica: exista in organism dinainte de sarcina sau apare inainte de saptamana 20 de sarcina. Nu poti fi sigura de perioada aparitiei ei deoarece nu prezinta simptome;

- Hipertensiune gestationala: aceasta apare dupa saptamana 20 de sarcina, iar la analizele specifice este posibil sa fie prezent si un exces de proteine in urina. Acest tip de hipertensiune induce de obicei aparitia preeclampsiei;

- Hipertensiunea cronica peste care s-a instalat preeclampsia: apare la femeile cu hipertensiune cronica. In momentul in care se inrautateste situatia, apar si proteinele in urina, dar si alte complicatii in sarcina;

- Preeclampsia: poate fi indusa atat de hipertensiunea cronica, cat si de cea gestationala. Preeclampsia este caracterizata de tensiune crescuta si de obicei apare dupa saptamana 20 de sarcina. Exista posibilitatea sa suferi de preeclampsie, iar analizele sa nu evidentieze prezenta proteinelor in urina. Netratata, preeclampsia poate fi fatala.

Hipertensiunea si complicatiile pentru mama si fat

Hipertensiunea determina scaderea fluxului de sange de la nivelul placentei. Daca placenta nu primeste suficient sange, nici copilul nu va primi o cantitate corespunzatoare de oxigen. Acest fapt poate incetini evolutia fatului, poate determina o greutate mica la nastere sau chiar o nastere prematura.

Placenta se poate desprinde prematur de peretele uterin, acest proces fiind cunoscut sub denumirea de "placenta abruptio". Copilul ar putea fi astfel privat de oxigen si va fi provocata o sangerare vaginala abundenta. De cele mai multe ori, pentru a preveni complicatii ce ar putea pune viata fatului in pericol, se recomanda nasterea prematura sau cezariana.

Cele mai multe femei care sufera de preeclampsie sau care nasc prematur sunt mai predispuse la aparitia unor boli cardiovasculare in viitor.

Tensiunea arteriala marita in sarcina este o afectiune destul de des intalnita in randul gravidelor, aproximativ una din zece fiind predispusa la asa ceva. Hipertensiunea arteriala apare mai frecvent la gravidele sub 18 ani si la cele de peste 35 de ani, mai ales in cazul celor aflate la prima sarcina.

De asemenea, factorul genetic, obezitatea, sarcinile multiple, unele boli ale rinichilor, diabetul zaharat, pot fi alte cauze declansatoare ale preeclampsiei. Preeclampsia nu are o cauza cunoscuta, insa unele studii o asociaza cu sistemul imunitar al gravidei.

Cum poti tine sub control tensiunea arteriala in sarcina

Pentru a tine in frau tensiunea, este important sa mergi la medic in mod regulat pe perioada sarcinii. Continua sa duci un stil de viata activ si vorbeste cu medicul despre ce activitati ai voie sa faci. O miscare alerta poate face tensiunea arteriala sa scada spre normal.

Urmeaza o dieta sanatoasa. Alege mancaruri cu putin sodiu, bogate in potasiu, scade cantitatea de sare din alimentatie.

Tine in frau kilogramele in plus. Pe perioada sarcinii poti avea tendinta sa "mananci cat pentru doi" si sa iei prea mult in greutate. 

Este indicat repausul la pat in vederea reducerii valorilor tensiunii arteriale si cresterea fluxului de sange catre placenta. In unele cazuri este necesara spitalizarea.

Medicul iti poate indica sa iei aspirina sau calciu suplimentar pentru a preveni cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, acesta iti poate sugera sa te intinzi pe partea stanga cand te odihnesti, pentru a imbunatati fluxul de sange. Multi medici dau sulfat de magneziu pacientelor in timpul travaliului si cateva zile dupa aceea, pentru a ajuta la prevenirea eclampsiei (o afectiune grava care survine, in general, la sfarsitul sarcinii). Discuta aceste aspecte cu medicul tau!

Cand iti iei tensiunea si constati ca este marita, poti consuma cateva patratele de ciocolata neagra. Exista studii care confirma faptul ca doua patratele de ciocolata neagra sunt benefice sanatatii cardiace si celei cerebrale. Flavonoizii continuti contribuie la elasticitatea vaselor de sange, ceea ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale marite.

Asculta muzica linistitoare si apeleaza la masaj pentru a scadea tensiunea fara medicamente. Intre lobul urechii si jumatatea osului claviculei exista un loc unde poti actiona pentru a diminua presiunea ridicata a sangelui. Misca varfurile degetelor de sus in jos, fara sa masezi sau sa pui presiune in vreun fel, ca o mangaiere. Repeta de 10 ori pe fiecare parte a fetei.

Tensiunea marita in sarcina: cand este necesar tratamentul medicamentos?

Este bine sa ai in vedere ca unele medicamente pot afecta copilul, dar medicul iti va prescrie cel mai sigur tratament, in doza corespunzatoare. Exista anumite medicamente hipertensive considerate sigure de administrat pe perioada sarcinii, dar sunt si unele de evitat.

Tratamentul este foarte important, altfel exista un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte probleme medicale. De asemenea, tensiunea arteriala crescuta poate fi periculoasa si pentru copil. Ia medicamentele asa cum ti-au fost prescrise si nu reduce doza sau nu intrerupe medicatia, fara sa discuti cu medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hipertensiune arteriala sarcina Hipertensiune gestationala Sanatate sarcina Tensiune marita sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre