Sofatul in timpul sarcinii, indicat sau nu?

/ / Modificat: 2014-03-03
Sofatul in timpul sarcinii, indicat sau nu?

Sofatul este una dintre dilemele gravidelor cand vine vorba de siguranta sarcinii. Sarcina nu este o boala, dimpotriva, ea reprezinta o perioada minunata din viata ta. Este adevarat ca ea impune o serie de restrictii pe masura ce burtica creste si se apropie data nasterii. Este oare si condusul masinii una dintre ele?

Este sofatul sigur in sarcina?

In mare parte a sarcinii nu exista niciun motiv pentru care sa nu trebuiasca sa urci la volanul masinii. Singurul lucru care ar putea fi destul de incomod la inceputul sarcinii (in special in primul trimestru) este faptul ca va trebui sa faci opriri dese la toaleta pe parcursul calatoriilor. Sau pentru a-ti intinde picioarele atunci cand mergi la drum lung.

Pe masura ce sarcina avanseaza si ajungi in ultimul trimestru burtica in continura crestere ar putea deveni o problema la volan. S-ar putea sa stea atat de aproape de volan incat sofatul sa devina incomod pentru tine. De aceea, medicii recomanda ca in aceasta perioada a sarcinii sa eviti sa conduci si sa stai pe scaunul din dreapta al masinii.

Cum sa porti centura de siguranta in sarcina?

Multe gravidute sunt ingrijorate cand vine vorba de purtarea centurii de siguranta in sarcina. Ele considera ca aceasta ar putea pune prea mare presiune asupra stomacului si zonei abdominale si ca ar putea fi periculoasa pentru bebe, mai ales daca exista si un accident la mijloc. Specialistii sustin insa ca pericolul de a nu le purta este mult mai mare in caz de accident decat efectul pe care il au ele in caz de impact asupra evolutiei fatului..

In plus, gravidele nu sunt excluse din legislatia cu privire la purtarea centurii in timpul mersului cu masina, asa ca ar fi o incalcare a legii sa nu o porti.

Pentru mai mult confort si siguranta, incearca sa pozitionezi centura dedesubtul burticii, in apropierea pelvisului. Partea superioara a centurii (din zona umerilor) trebuie sa treaca perfect peste umar si sa treaca printre sani. Ar putea fi tentant sa pozitionezi centura in jurul stomacului sau deasupra burticii (e mai confortabil), insa nu este recomandat, pentru ca la un impact in mers, palcenta s-ar putea separa de uter si ai putea pune fatul in pericol.

Cum sa ai parte de calatorii confortabile cu masina cand sofezi in sarcina?

  • intinde adesea picioarele si relaxeaza-le periodic;

  • ia cu tine o sticla de apa si bea constant din ea pentru a preveni deshidratarea (mai ales la calatorii lungi);

  • opreste-te ori de cate ori simti nevoia sa mergi la toaleta (nu amana pentru ca poti risca sa faci infectii urinare);

  • daca ai greturi matinale, atunci este foarte probabil ca acestea sa te gaseasca pe drumul spre serviciu, in masina; suge niste bombonele cu ghimbir (acesta are rolul de a inlatura greata);

  • daca suferi de dureri de spate, pune o pernuta moale si confortabila pe spatarul scaunului de masina; cauta intotdeauna sa ai o pozitie confortabila cand sofezi;

  • asigura-te ca ai mereu telefonul mobil cu tine si ca este incarcat (in caz de urgente).

Si mamicile care sunt membre ale comunitatii Copilul.ro au dezbatut subiectul sofatului in sarcina pe forum si au impartasit experiente:

Laurap2010: Eu am condus pana in ziua in care m-am dus la spital. Si m-am simtit minunat. Si am condus foarte mult si in oras si in exterior in timpul sarcinii.

Violett24: si eu am condus din prima zi cand am ramas insarcinata si pana am nascut; nu m-a deranjat deloc; chiar mi-a facut placere si bebelina mea adoarme mereu cand o plimb cu masina, ii place la nebunie.

Stefaniajohansson: Si eu am condus pana am nascut. Sii am nascut la 42 de saptamani si 2 zile - dadeam mereu scaunul mai pe spate. Probleme erau doar cand trebuia sa dau inapoi si sa ma uit prin luneta. Era greu sa ma intorc. Si am purtat si centura. insa am cumparat o chestie speciala pt gravide la volan, care se aplica pe centura astfel incat centura sa nu apese pe burta.

Ankag: Si eu am condus in timpul sarcinii, dar pe la sfarsit preferam sa conduca altcineva... si nu din cauza burticii, ci pentru ca mi se parea ca mi-e destul de greu sa ma concentrez la volan, mai ales in trafic prin oras cand trebuie sa te uiti in toate directiile. In schimb in lunile mai mici chiar am facut naveta. Eu am citit ca este mai indicat sa porti centura de siguranta si o puneam jos sub burtica si peste piept. Doar cand am avut burtica mare mare si mergeam doar putin cu masina nu o mai puneam. Iar dupa ce am nascut nici n-a fost nevoie sa conduc imediat, dar si cu epiziotomia nu cred ca as fi putut sta imediat prea bine in scaun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre