Scarlatina in sarcina poate influenta dezvoltarea bebelusului?

/ / Modificat: 2020-09-16
Scarlatina in sarcina poate influenta dezvoltarea bebelusului?

Scarlatina este o infectie contagioasa care poate produce complicatii in sarcina. Este cauzata de un streptococ si este o afectiune mai raspandita in randul copiilor. Se manifesta printr-o infectie si iritatie la nivelul gatului si daca este lasata netratata poate duce la complicatii grave sau chiar la deces. Femeile insarcinate sunt rar expuse acestei afectiuni, insa trebuie sa stie cum sa evite infectia, la ce sa fie atente si ce sa faca daca sunt expuse.

Scarlatina in sarcina: cauzata de streptococul beta-hemolitic

Scarlatina este o boala contagioasa cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A. Ea se transmite prin contactul direct cu o persoana infectata sau prin intrarea in contact cu produse personale sau de igiena ale acestuia. Ea este mai putin periculoasa in randul adultilor, decat la copii.

Gravidele sunt sfatuite sa stea cat mai departe de persoane infectate cu aceasta bacterie. Specialistii sustin ca nu exista dovezi care sa ateste ca daca o gravida se imbolnaveste de scarlatina, exista pericolul transmiterii infectiei la fat in timpul sarcinii sau la nastere.

Cea mai mare ingrijorare in ceea ce priveste o gravida bolnava de scarlatina o reprezinta febra foarte mare pe care ar putea-o face. Febra in timpul sarcinii prezinta o multime de pericole pentru fat. Ea este legata in principal de anumite malformatii congenitale pe care le-ar putea suferi bebelusul la nastere.

Alte riscuri care pot aparea mai pot fi febra reumatica, septicemiile streptococice, infectarea sangelui (bacteriemie) sau nefropatii, insa acestea sunt complicatii foarte rare.

Cum se trateaza scarlatina in sarcina?

Tratamentul imediat al scarlatinei ajuta la prevenirea complicatiilor si riscurilor pe care aceasta infectie le ridica.

Desi scarlatina era considerata in trecut o boala extrem de grava si adesea mortala, odata cu inventarea antibioticului, aceasta boala poate fi tratata cu succes, fara repercusiuni auspra sanatatii femeii insarcinate.

Tratamentul pentru aceasta afectiune consta, asadar, in administrarea de antibiotice. Este necesar sa mergi de urgenta la medic daca stii ca ai intrat in contact cu o persoana suspecta sau diagnosticata cu scarlatina sau daca observi aparitia unor simptome. Numai medicul iti poate stabili o schema de tratament adecvata, avand in vedere ca multe antibiotice nu sunt permise in sarcina, iar altele prezinta foarte multe riscuri. El iti va realiza un tratament adecvat pe baza particularitatilor medicale si va alege cele mai potrivite antibiotice din lista celor permise in sarcina.

Care sunt simptomele?

Multe dintre simptomele scarlatinei se aseamana cu cele ale infectiei streptococice a gatului sau cu o raceala:

  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • dureri in gat;
  • dificultate de glutitie (inghitire);
  • febra crescuta;
  • dureri de cap;
  • greata etc.

Un semn particular al scarlatinei este aspectul luminos, rosu-capsuniu al limbii, insotit de un strat albicios pe partea inferioara a limbii, gatului si uvulei. Obrajii pot fi imbujorati, lasand o pata deschisa la culoare, care se aseamana cu o  "mustata alba" in jurul gurii. Mai poate aparea si o eruptie rosiatica pe piele, in special la nivelul superior al corpului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scarlatina Infectii sarcina Scarlatina la copii

Articole recomandate

Citeste si despre