Sarcina si Escherichia coli

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si Escherichia coli
Intrebare:

- sunt insarcinata in 12 saptamani si la analize m ia aparut o infectie in urina cu bacilul E coli sunt ingrijorata dr ginecolog mia spus sa stau linistita dar nu pot mie frica sa nu afecteze sarcina daca puteti sa imi dati un sfat va rog din suflrt sa o faceti am si asm bronsic si folosesc ventolin credeti ca medicamentul afecteaza sarcina? va multumesc si astept un sfat

Raspuns:




 

Escherichia coli este o bacterie care se gaseste in mod curent la nivelul tractului digestiv inferior si se propaga cu usurinta la nivelul tractului urinar mai ales ca la sexul feminin uretra este de dimensiuni reduse (ca lungime).

Infectii urinare frecvente apar mai ales la inceputul vietii sexuale, existand si alte situatii care favorizeaza o migratie relativ facila a acestei bacterii la nivel vulvo-vaginal, respectiv uretral, datorita relatiilor de vecinatate dintre orificiul anal si vulva respectiv vagin, uretra.

Dintre factorii favorizanti ai acestei migratii pot enumera starea de constipatie cronica, starea de graviditate, greseli in igiena personala etc. Pentru solutionarea situatiei va recomand sa respectati intocmai indicatiile medicului curant si sa administrati antibioticul ce probabil va fost recomandat atat timp cat va fost indicat, chiar daca simptomatologia dispare mai repede.

De altfel cura hidrica (consumarea a minim 2,5 litri de lichide pe zi) reprezinta un factor benefic in tratamentul infectiilor urinare, mai ales in situatia in care nu se pot folosii antibiotice (daca rezultatul antibiogramei indica doar antibiotice care nu se pot folosi in sarcina).

Utilizarea Ventolin-ului la gravide necesita o evaluare atenta a beneficiului si riscului.

Acesta este larg utilizat de mult timp fara consecinte neplacute; aceasta include si folosirea sa in tratamentul amenintarii de nastere prematura. Cu toate acestea, la fel ca pentru majoritatea medicamentelor, exista putine date privind siguranta utilizarii in primele luni de sarcina, studiile pe animale evidentiind, insa, unele efecte nocive asupra fatului.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre