Sangerarile gingivale in sarcina. Recomandarile medicului stomatolog!

/ / Modificat: 2016-09-19
Sangerarile gingivale in sarcina. Recomandarile medicului stomatolog!

Este normal sa imi sangereze gingiile in timpul sarcinii?

Aproximativ jumatate din femeile care vor deveni mame au gingii rosii, tumefiate si sensibile care sangereaza la periaj sau cand folosesc ata dentara. Cauza este o forma blanda de afectare a gingiile cunoscuta ca gingivita gravidelor. Gingiile dumneavoastra au tendinta sa se inflameze in timpul sarcinii din cauza schimbarilor hormonale care le determina o sensibilitate mai crescuta la bacteriile din placa.

De asemenea, puteti dezvolta un nodul benign care va sangera in timpul periajului dentar. Acest nodul rar este denumit o tumora a sarcinii sau granulom piogen - un nume inspaimantator pentru pentru ceva inofensiv si de obicei nedureros. Tumorile de sarcina pot aparea pe orice parte a corpului in timpul sarcinii, dar de cele mai multe ori apar in cavitatea bucala.

"O tumora de sarcina poate creste pana la cativa cm si apare de obicei in zonele unde exista gingivita. In mod normal, ele dispar dupa sarcina, dar daca acest lucru nu se intampla, ele trebuie indepartate. Daca genereaza disconfort, interfera cu masticatia si igienizarea sau incep sa sangereze excesiv, le puteti indeparta in timpul sarcinii", afirma doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Gingivita din timpul sarcinii imi poate afecta sarcina?

"Aceasta forma usoara de afectare gingivala nu cauzeaza daune, in special daca aveti o igiena orala excelenta. Probabil ati auzit ca afectarea gingivala poate duce la nastere prematura. Dar aceasta poate deveni un risc doar pentru femeile cu afectiune gingivala severa", spune dr. Andra Custura.

Multe studii au aratat o legatura intre afectiunea gingivala severa si nasteri premature si greutate mica a copilului la nastere. Si alte studii au aratat o conexiune cu preeclampsia. In orice caz, alte studii nu au demonstrat nicio legatura intre acestea.

Cum ar trebui sa imi ingrijesc dintii si gingiile in timpul sarcinii?

- Practicati o igiena orala excelenta si consultati medicul dentist.

- Periati – va dintii riguros, dar bland de cel putin 2 ori pe zi ( dupa fiecare masa daca este posibil ) , folosind o periuta cu filamente moi si pasta de dinti cu fluor.

- Folositi ata dentara zilnic.

- Luati in considerare sa folositi o apa de gura cu flour, dar fara alcool.

- Mergeti la consultatii stomatologice regulat. Medicul stomatolog poate inderparta placa si tartru daca acest lucru nu este posibil in timpul periajului. Daca nu ati mers la un dentist in ultimul timp, programati-va o vizita pentru control si igienizare. Asigurati-va ca ii spuneti medicului dentist in cate luni sunteti insarcinata. Daca sunteti la inceputul sarcinii, probabil veti vrea sa mergeti la cabinetul stomatologic inca o data pana cand veti naste – sau chiar de mai multe ori daca aveti afectiuni gingivale, din moment ce sarcina va agrava aceste afcetiuni.

- Nu amanati tratamentul pentru afectiuni dentare. Daca este necesar, anesteziile locale precum Novocaina sunt sigure in timpul sarcinii. Si daca aveti nevoie de taratment antiobiotic, exista medicamente care nu afecteaza sarcina.

Cand ar trebui sa imi fac programare la dentist?

Pe langa programarile obisnuite, stabiliti o consultatie imediat daca suferiti de urmatoarele:

- Dureri de dinti

- Gingii dureroase care sangereaza frecvent

- Alte simptome de afectiuni gingivale precum tumefactie, sensibilitate gingivala, retractii gingivale, halitoza sau pierderi ale dintilor

- Umflaturi in cavitatea orala chiar daca ele nu sunt dureroase si nu au niciun simptom

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gingivita sarcina Sangerari gingivale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre