Produsele cosmetice pe perioada sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
Produsele cosmetice pe perioada sarcinii
Intrebare:

- Sunt insarcinata in 14 saptamani si am facut o blefarita datorita fardurilor, pentru care inainte sa raman gravida mi sa recomandat flumetol-S, acum ce ar trebui sa iau? Si ce pericol exista daca mi-am administrat unguentul de doua ori la interval de doua saptamini si in timpul sarcinii?

Raspuns:




 

Folosirea acestor produse pe perioada sarcini necesita o monitorizare ulterioara riguroasa datorita posibilelor efecte pe care acest produs le poate avea asupra dezvoltarii fetale.

Studiile efectuate pe animale au relevat efecte nedorite in cazul administrarii acestor produse pe perioada de gestatie. Desi nu exista date asupra aparitiei unor astfel de efecte la om, Fluoro-uracil, substanta de baza a Flumetol-S, este contraindicat pe intreaga perioada de sarcina, chiar daca administrarea sub forma de unguent semnifica o absorbtie mult mai redusa fata de produsele cu administrare orala de exemplu; astfel ca va recomand sa va informati medicul obstetrician ce va monitorizeaza dezvoltarea sarcini de folosirea acestor produse.

Nu se stie inca daca 5-FU traverseaza placenta ori daca si in situatia administrarii variantei sub forma de unguent efectele nocive asupra fatului se pastreaza, insa este bine sa apelati la mijloacele cunoscute de identificare a eventualelor efecte ce le poate avea acest produs asupra sarcinii.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre