Medicamentele il pot afecta pe bebe?

/ / Modificat: 2011-10-10
Medicamentele il pot afecta pe bebe?
Intrebare:

- Tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Inca nu am apucat sa merg la un control detaliat, insa am o ingrijorare: pe data de 23 noiembrie am fost internata in spital cu o criza de fiere si mi s-au administrat urmatoarele medicamente: pifen injectie, metroclopramid injectie, ciclofloxacin, zymogen, silimarina (sau ceva de genul acesta)- toate medicamente pt tratarea durerii de fiere a starii de voma. In spital mi-am facut doua teste de sarcina care au iesit negative. Pe data de 06 Decembrie am mai facut un test care a iesit pozitiv. Ati putea sa-mi spuneti va rog daca pot tine aceasta sarcina, sau nu, tinand cont ca am luat aceste medicamente, sau care pot fi urmarile asupra fatului??

Raspuns:




 

Dupa modul in care mi-ai prezentat situatia, exista o perioada de doua saptamani intre administrarea acestor preparate si pozitivarea testelor de sarcina.

Chiar daca sarcina este de obicei constituita cu aproximativ o saptamana inaintea pozitivarii testelor de sarcina, aceasta pozitivare apare de obicei in momentul nidatiei oului la nivelul peretelui uterin, adica atunci cand se realizeaza un contact strans intre mama si fat.

In general, Ciprofloxacinul nu trebuie prescris la copii, adolescenti, femei gravide sau femei care alapteaza, deoarece nu exista experienta asupra sigurantei produsului la acest grup de pacienti si deoarece pe baza studiilor pe animale, este posibil ca medicamentul sa produca alterarea cartilajului articular la un organism imatur – de asemeni, folosirea metoclopramidului este contraindicata in sarcina.

Cu toate acestea, daca administrarea acestor produse s-a realizat inaintea nidatiei, exista mari sanse ca viitorul copil sa nu fie afectat de administrarea acestor produse.

Avand in vedere ca faptul e deja consumat (ati luat acest medicament nestiind ca sunteti insarcinata) se impune o monitorizare foarte riguroasa a sarcinii, cu efectuarea de ecografii repetate,  pentru a putea decela timpuriu orice posibil efect negativ ce poate aparea;

De asemenea in cazul dumneavoastra este important sa efectuati testele screening prenatal: triplu-test al serului matern, care determina cantitatea unor hormoni (alfa–fetoproteina, gonadotropina corionica umana si estriol) din sangele matern; acest test se efectueaza in saptamanile 18-22 de sarcina.

Daca rezultatele acestui test sunt modificate, se vor indica in continuare investigatii (triplul-test are doar valoare orientativa) care sa infirme sau sa confirme prezenta unor afectari fetale: ecografia morfofetala, amnioscopie etc.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre