Medicamentele in timpul sarcinii

Intrebare:

- Ultima menstruatie a fost pe 9 februarie 2007, apoi am urmat un tratament pt helicobacter pilory pentru care mi s-au administrat urmatoarele medicamente: zentel, amoxicilina, fromilid si ultop. Tratamentul l-am inceput pe 14 februarie 2007. Cam in jurul datei de 20 -22 februarie 2007 am ramas insarcinata. Intrebarea mea ar fi: cu ce poate dauna acest tratament asupra sarcinii?

Raspuns:


 

Zentel este un antihelmintic cu spectru larg, folosit pentru tratarea parazitozelor. Deoarece s-a demonstrat ca albendazolul este embriotoxic si teratogen la sobolan si la iepure, folosirea sa la femeile gravide sau la cele cu suspiciunea de sarcina este contraindicata.

Pentru femeile aflate la varsta procreerii (15-40 de ani), Zentel trebuie administrat in primele 7 zile de la debutul menstruatiilor normale. Deci, in privinta administrari acestui produs, exista riscul afectari dezvoltari fetale, insa gradul de afectare poate fi stabilit doar de medicul curant.

Amoxicilina este un antibiotic bactericid cu spectru cuprinzand germeni grampozitivi (cu exceptia celor producatori de penicilinaza) si gramnegativi (E. coli, Pr. mirabilis, Salmonella etc.). Dupa administrare orala produsul este rapid absorbit (70-80%) fara a fi influentat de alimentatie (poate fi administrat inainte, in timpul sau dupa mese) si realizeaza o concentratie maxima plasmatica dupa aproximativ 2 ore, fiind metabolizat complet in aproximativ 12-14 ore.


Acest produs nu influenteaza negativ dezvoltarea sarcini, fiind unul dintre putinele antibiotice a caror administrare este permisa in sarcina.

Formilid-ul are ca si produs de baza claritromicina a carui administrare este de asemeni interzisa in sarcina iar Ultop reprezinta de fapt omeprazol, administrarea acestui produs nu a identificat efecte toxice asupra sarcinii sau efecte teratogene.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul