Masajul in sarcina: beneficii si precautii

/ / Modificat: 2016-12-14
Masajul in sarcina: beneficii si precautii

Masajul terapeutic a fost folosit de secole pentru a imbunatati starea generala de sanatate, reduce stresul si elibereaza tensiunea musculara. Cercetarile au aratat ca terapia de masaj prenatal poate fi un factor esential in ingrijirea prenatala a femeilor si ar trebui sa i se acorde o atentie deosebita.

„Studiile indica faptul ca terapia de masaj efectuata in timpul sarcinii poate reduce anxietatea, simptomele de depresie, durerile musculare si durerile articulare si ajuta la imbunatatirea rezultatelor la nastere. Terapia de masaj se adreseaza unor nevoi diferite, prin tehnici diferite, iar un tip de masaj recomandat este masajul suedez”, explica dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Beneficiile masajului in sarcina

Masajul suedez regleaza tensiunea musculara si imbunatateste circulatia sangelui printr-o presiune usoara aplicata grupelor musculare ale corpului. Masajul suedez este metoda de masaj recomandata in timpul sarcinii, deoarece in aceasta perioada apar mai multe probleme asociate cu modificarile corpului si circulatorii cauzate de schimbarile hormonale.

Reglarea hormonala

Studiile efectuate in ultimii 10 ani au aratat ca nivelurile de hormoni asociate cu relaxarea si stresul sunt modificate in mod semnificativ atunci cand terapia de masaj este introdusa pentru ingrijirea prenatala a femeilor. Acest lucru conduce la imbunatatirea starii de spirit si a sanatatii cardiovasculare.

„Femeilor care au primit masaje de doua ori pe saptamana timp de numai cinci saptamani, nivelurile hormonale, cum ar fi norepinefrina si cortizol, au fost reduse, iar nivelurile de dopamina si serotonina au fost crescute. Aceste modificari ale nivelului de hormoni, de asemenea, au dus la mai putine complicatii in timpul nasterii si mai putine cazuri de probleme la nou-nascuti, cum ar fi greutatea mica la nastere”, spune dr. Silviu Istoc.

Reducerea inflamarea articulatiilor

Edemul, sau umflarea articulatiilor in timpul sarcinii, este adesea cauzat de circulatia redusa si cresterea presiunii asupra vaselor mari de sange din cauza greutatii uterului. Masajul ajuta la stimularea tesuturilor moi, pentru a reduce colectarea fluidelor in articulatiile umflate.

Ameliorarea durerii nervilor

Durerea nervului sciatic este experimentata de multe femei in timpul sarcinii intrucat uterul se lasa pe muschii pelvieni si pe partea inferioara a spatelui. Presiunea uterului se simte si la muschii piciorului, facandu-i sa se umfle si sa puna presiune pe nervii din apropiere.

„Terapia prin masaj se recomanda in cazul nervilor inflamati, ajutand la eliberarea tensiunii asupra muschilor din apropiere. Multe dintre femei au prezentat o reducere semnificativa a durerii nervului sciatic in timpul sarcinii prin masaj”, afirma dr. Silviu Istoc.

Alte beneficii ale masajului in timpul sarcinii:

• Reduce durerile de spate;

• Reduce durerile articulare;

• Imbunatateste circulatia;

• Reduce edemul;

• Reduce tensiunea musculara si durerile de cap;

• Reduce stresul si anxietatea;

• Imbunatateste oxigenarea tesuturilor moi;

• Duce la un somn linistit.

Precautii

Ca in orice abordare terapeutica pentru bunastarea sarcinii, femeile ar trebui sa discute cu un terapeut inainte de aincepe sedintele de masaj. Cel mai bun mod de a evita riscurile masajului prenatal este de a discuta cu specialistul si a-l informa cu privire la sarcina.

Pozitia corpului in timpul masajului in sarcina

Multi profesionisti considera ca cea mai buna pozitie pentru o femeie gravida in timpul masajului este cea laterala. Exista insa mese speciale care au un orificiu pentru pozitionarea burticii, insa acestea pot fi folosite la inceputul sarcinii, cand burta nu este foarte mare, pentru a elimina orice disconfort.

Alege un terapeut specializat

Este important sa se opteze pentru un terapeut specializat in masaj prenatal pentru ca acesta va sti exact ce trebuie sa faca pentru a nu influenta sarcina. Ei cunosc foarte bine modul in care sa va pozitionati in conditii de siguranta pentru a preveni lovirea abdomenului.

Femeile care au prezentat sangerari si contractii inainte de termen sau au oricare dintre urmatoarele probleme, ar trebui sa vorbeasca cu medicul ginecolog inainte de merge la o sedinta de masaj:

Sarcina de mare risc;

• Hipertensiunea indusa de sarcina;

Preeclampsie;

• Travaliul inainte de termen;

• Se confrunta cu umflare severa, hipertensiune arteriala sau dureri de cap severe.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

 dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masaj sarcina Beneficii masaj sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre