Lacul de unghii, pericol in sarcina

/ / Modificat: 2017-05-16
Lacul de unghii, pericol in sarcina

Este un lucru normal pentru o femeie care vrea sa aiba un copil in viitorul foarte apropiat sa renunte la obiceiurile nesanatoase precum fumatul sau cafeaua si sa aiba grija la tot ceea ce mananca sau bea, dar majoritatea nu iau in calcul si alti factori din obiceiurile lor de zi cu zi care ar putea dauna fatului.

Vopsitul parului si al unghiilor, parfumurile, produsele de curatat sunt doar cateva dintre acestea. Inhalarea mirosurilor acestora sau absorbtia prin piele a substantelor chimice din aceste produse poate duce la probleme seriose de sanatate ale fatului. Specialistii spun ca o parte dintre produsele de colorare sau curatare a unghiilor contin o substanta chimica numita dibutilftalat care ar trebui evitata in timpul in care un cuplu incearca sa conceapa un copil, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.

Toate acestea pentru ca dibutilftalatul poate cauza malformatii ale fatului. Acest compus a iscat o serie lunga de dispute in lumea producatorilor de produse cosmetice.

Esti insarcinata sau alaptezi? Evita oja!

Daca chiar trebuie sa o folosesti, cauta una fara formaldehida, toluen si dibutilftalat. Acestia sunt compusii considerati periculosi. Centrele de cercetare din SUA au descoperit ca aceste substante pot facilita la bebelusi dezvoltarea unor afectiuni precum: leucemie, cancer, iritatii ale pielii si sistemului respirator. De asemenea, ele pot cauza nasterea unui copil cu o greutate prea mica, cu probleme sau deformari ale oaselor.

In Europa, o mare parte dintre ftalati au fost deja interzisi, iar in America, o serie de companii mari au inceput procesul de eliminare a acestor compusi din ingredientele produselor lor dupa ce testele efectuate in laborator, pe cobai, au demonstrat ca acesti compusi pot produce cancer si/sau probleme de reproducere.

Formaldehida este interzisa in Suedia si in Japonia, iar toluenul este definit in SUA ca fiind o toxina pentru reproducere. Formaldehida este o substanta care poate fi absorbita prin piele si unghii si este cunoscuta ca fiind cancerigena, la fel ca si toluenul, care este o substanta iritativa pentru piele si tractul respirator. In cantitati importante, poate provoca probleme serioase ale ficatului.

Actiunea acestor substante chimice asupra sarcinii si a fatului lasa totusi cateva semne de intrebare, unul dintre acestea privind gradul de expunere care poate dauna organismului.

Cel mai bine ar fi sa eviti folosirea in timpul sarcinii a oricaror produse chimice fabricate de mana omului. Daca trebuie sa-ti faci unghiile cu oja, limiteaza-te la ocaziile speciale si doar dupa a 12-a saptamana de sarcina, cand copilul este suficient dezvoltat. Desi nici in cazul produselor de indepartare a lacului de pe unghii nu exista studii concrete, cel mai bine ar fi sa eviti folosirea lor cel putin in primele luni de sarcina.

Inainte de a-ti face griji, intreaba-ti medicul despre pericolul pe care il pot reprezenta aceste substante pentru copilul tau. Exista pe piata o serie de produse care intrunesc aceste conditii de siguranta pentru cele care vor sa devina mamici sau care isi alapteaza bebelusii.

Unde mai pui ca lipsa acestor substante din compozitia lacului de unghii te scapa si de mirosul puternic al lacului de unghii obisnuit. Tot ce iti ramane de facut este sa cauti mai atent produsul care sa se potriveasca nevoilor tale. Pe etichetele produselor dibutilftalatul poate fi trecut si DBP.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmetice sarcina Pericole

Articole recomandate

Citeste si despre