Insomnia in sarcina

/ / Modificat: 2016-06-01
Insomnia in sarcina


   Insomnia in sarcina creeaza neplaceri multor femei insarcinate. Daca si tu ai insomnii in sarcina probabil ca te intrebi daca este normal sau nu.

Vestea buna este ca este absolut normal (afecteaza cam trei sferturi dintre femeile insarcinate). Nu conteaza daca esti in primul trimestru sau in ultimul, te poate afecta oricand. Exista totusi remedii destul de eficiente si simple pentru a-ti recapata somnul.
 Semnele si cauzele insomniei in sarcina

Sunt mai multe lucruri care creeaza sau contribuie la aceasta problema. Mai intai, faptul ca vei da nastere unul copil produce niste emotii foarte puternice.

Probabil ca stai de multe ori noaptea intinsa in pat, gandindu-te la ce fel va fi viata ta dupa ce se naste copilul.

Cheia redobandirii somnului in cazul acesta este simpla,  trebuie doar sa te relaxezi si sa iti limpezesti mintea.

Problema poate insa sa nu fie legata de stres sau ganduri. Cand esti insarcinata corpul tau va trece prin multe schimbari si acest lucru iti poate afecta somnul. Unele dintre aceste simptome fizice pot fi: urinare frecventa, durere de spate, cresterea stomacului si crampe musculare la picioare.

Desi exista o multime de simptome fizice, exista si cateva mentale pe care le poti lua in considerare. Un lucru care te poate tine treaza este faptul ca ai vise care par foarte reale.

Corpul tau trece prin multe schimbari hormonale pe care nu le poti controla in niciun fel, asa ca este bine sa te concentrezi pe eliminarea cauzelor insomniei care nu au legatura cu hormonii.


Remedii ale insomniei in sarcina


Majoritatea motivelor pentu care femeile insarcinate sufera de insomnie au fost acoperite si stim ca cele doua cauze se intampla datorita a doua lucruri. Faptul ca nu te poti relaxa sau nu te poti simti confortabil sunt doua probleme usor de rezolvat.

Exista cateva metode de relaxare pentru femeile insarcinate. Multe femei prefera meditatia si yoga, doua metode foarte eficiente pentru a scapa de stresul cotidian. Daca aceste optiuni nu iti sunt pe plac, exista si alte metode mai la indemana. Cea mai simpla este sa faci o baie calda inainte de a te culca.


Alta metoda este sa transformi mediul in care traiesti intr-o oaza de liniste prin urmatoarele metode:


• Aprinde lumanari parfumate

• Ajusteaza temperatura camerei la nivelul la care te simti tu confortabil

• Evita sa rezolvi probleme de serviciu (raporturi, acte de completat etc) in pat pentru a nu fi nevoita sa te gandesti la ele

• Asculta muzica de relaxare

• Trage jaluzelele daca te deranjeaza lumina soarelui

Acum ca ai transformat mediul din jurul tau in ceva placut si relaxant este cazul sa te preocupi si de nivelul de confort. Daca ti se pare ca salteaua patului nu este pe placul tau, iti poti comanda o perna speciala pentru femei insarcinate. Este facuta special pentru a-ti sustine corpul si poate elimina in timp insomnia.


Mai sunt cateva metode prin care poti sa lupti impotriva insomniei:


• Evita consumul de cafeina seara

• Incearca sa bei un ceai de musetel inainte de culcare (evita totusi ceaiul de musestel in primul trimestru de sarcina)

• Daca visele care par foarte reale te trezesc, incearca sa le scrii intr-un jurnal inainte sa te culci la loc

• Poti bea o cana de lapte caldut inainte de a te culca

• Mananca alimente care contin tryptophan, magneziu si/sau melatonin (toate cunsocute pentru capacitatea lor de a induce somnul), exemplele includ: cartofi, curcan, migdale, cereale, branza, peste, oua, miere si banane

• Unele femei dorm mai bine stand in pozitia sezut

• Incearca sa folosesti o soseta plina cu orez cald sau o sticla cu apa calda (sau cuburi de gheata) atunci cand te doare spatele sau soldul

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre