Infectiile la rinichi in sarcina

/ / Modificat: 2017-05-11
Infectiile la rinichi in sarcina

Infectiile la rinichi pot aparea destul de frecvent in sarcina. Acestea survin adesea din cauza unor infectii ale vezicii urinare lasate netratate. Simptomele frecvente includ oboseala, dureri de spate sau febra. Infectiile la rinichi in sarcina pot fi extrem de periculoase, atat pentru mama, cat si pentru fat.

Care sunt cauzele infectiilor la rinichi in sarcina?

Atunci cand infectiile vezicii urinare sunt nedepistate sau netratate, bacteriile traverseaza tractul urinar si ajung la rinichi, cauzand infectia.

Exista mai multe cauze ale infectiei intiale (a vezicii urinare): virusul E coli sau streptococii din grupa B sunt principalii vinovati. Urmeaza apoi bolile cu transmitere sexuala (chlamydia si gonoreea). La inceputul sarcinii esti testata pentru boli cu transmitere sexuala, ins acestea pot fi contactate si in timpul sarcinii.

Schimbarile hormonale si fizice din timpul sarcinii faciliteaza traseul bacteriei in uretra si apoi in vezica urinara sau rinichi.

De asemenea, gravidele au tendinta de a nu elibera complet vezica urinara in timpul urinarilor. Cand se intampla acest lucru, creste riscul apritiei infectiilor urinare. Si acestea pot conduce la aparitia unor infectii la rinichi daca sunt lasate netratate.

Care sunt simptomele infectiilor la rinichi?

Primele simptome ale infectiei debuteaza aproape imediat. Acestea includ:

- febra;
- dureri;
- senzatie de fiori;
- nevoie constanta de urinare;
- varsaturi;
- dureri sau arsuri in timpul urinarii;
- sange in urina.

Durerile puternice de spate pot fi un indicator al unei infectii la rinichi. Acestea se localizeaza la nivelul inferior al spatelui. Aceste dureri nu trebuie confundate cu durerile de spate specifice sarcinii. Durerea cauzata de infectie apare destul de jos, chiar in jurul taliei si este puternica si ascutita. Durerile poate fi atat de severa incat te poate opri din ceea ce faci in acel moment.

Si oboseala poate fi un semn al infectiei la rinichi, desi este confundata adesea cu oboseala cauzata de sarcina. Oboseala specifica infectiei apare brusc si este extrem de puternica. Ea te opreste din activitatile cotidiene zilnice. Vei resimti o diferenta intre starea de oboseala obisnuita din sarcina si aceasta.

Multe manifestari ale infectiei la rinichi pot fi usor confundate cu simptomele de sarcina. Insa atunci cand cele care par a fi simptome de sarcina devin intense, greu de suportat sau le resimti diferit este important sa mergi la medic.

Care sunt complicatiile si cum se trateaza?

Infectiile la rinichi sunt extrem de grave si necesita tratament medical de urgenta. Daca nu sunt diagnosticate la timp, pot aparea mai multe riscuri:

nastere prematura;
- interzieri in dezvoltarea fatului;
greutate mica la nastere si alte complicatii care conduc la nasterea inainte de termen.

Nici organismul tau nu este scutit de complicatii. Daca lasi aceste infectii netratate, poate aparea insuficienta renala sau cedarea completa a functiilor renale si poate surveni decesul.

Tratamentul infectiilor la rinichi in sarcina depinde de mai multi factori care tin de starea medicala a gravidei, de dezvoltarea fatului etc. Insa infectiile se trateaza, in lipsa unor complicatii, cel mai adesea cu antibiotic. Medicul stabileste conduita terapeutica adecvata pentru fiecare gravida in parte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre