Igiena orala in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2017-05-19
Igiena orala in timpul sarcinii

Atunci cand esti insarcinata, toti apropiatii iti sar in ajutor cu tot felul de sfaturi. Oamenii iti vor spune ce sa mananci, cum sa previi greata de dimineata sau cum sa tii deoparte aparitia vergeturilor. Este probabil insa, ca nu foarte multa lume sa-ti spuna ca este foarte important si sa ai grija de igiena ta orala.

Exista oameni care cred ca starea de sanatate a cavitatii tale bucale se va deteriora in timpul sarcinii si ca nu ai cum sa impiedici acest lucru. Aceste convingeri sunt insa nefondate. Este adevarat totusi ca schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot duce la gingivita, care va produce umflarea, sangerarea si sensibilitatea crescuta a gingiilor.

Parodontoza si aparitia excesiva a cariilor sunt doua dintre cele mai comune diagnostice de la nivelul cavitatii bucale. Ambele sunt infectii bacteriene. Avand una din ele sau chiar pe ambele, poate afecta starea generala a sarcinii tale, precum si sanatatea copilului tau.

Sa aflam chiar de la un medic stomatolog daca, intr-adevar, o igiena orala precara in timpul sarcinii poate dauna copilului:

Parodontoza si sarcina

Intr-un studiu realizat, s-a demonstrat ca femeile care au dat nastere inainte de saptamana 37 a sarcinii, tindeau sa aiba stadii avansate de parodontoza . La fel s-a intamplat si cu femeile care au nascut copii care cantareau mai putin de 2,5 kg.

Femeile cu parodontoza severa prezinta un risc de 7 ori mai mare de a naste prematur. Au de asemenea si de 7 ori mai multe sanse de a naste un copil subponderal. Alte studii nu ar putea atesta clar ca parodontoza a provocat aceste probleme in sarcinile femeilor, dar este clar ca in intentia de a lupta cu bacteriile, corpul poate provoca nastere prematura.

Cariile dentare

Cariile dentare sunt infectii bacteriene. Nou-nascutii nu au aceasta bacterie. Multi dintre ei o iau de la mamele lor, inainte de varsta de 3 ani. Modurile prin care se transmite aceasta bacterie sunt nenumarate: de la sarut sau impartirea ustensilelor, pana la copilul care isi pune mana in gura mamei.

Daca esti insarcinata si ai carii, poti reduce riscul de a transmite copilului tau aceasta problema, daca ai grija de sanatatea ta. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa mergi intotdeauna la dentist, sa te speli pe dinti si sa folosesti ata dentara si produse ca guma de mestecat sau bomboane mentolate care contin xylitol, fara zahar.

Inainte de a ramane insarcinata

Daca planuiesti sa ramai insarcinata, ar fi bine sa ii faci o vizita medicului dentist inainte. In acest fel iti vei trata toate problemele, inainte de a ramane insarcinata. O vizita timpurie la dentist va scade riscurile aparitiei unei urgente dentare in timpul sarcinii.

Vizitele la dentist din timpul sarcinii

Foarte multe femei stau departe de medicul dentist in timpul sarcinii. Cred ca practicile din cabinet vor putea rani bebelusul. Ingrijirea dentara este insa importanta in mentinerea sanatatii tale si a copilului tau. O cavitate bucala sanatoasa va reduce si riscurile unei nasteri premature sau a unei greutati sub cea normala a bebelusului.

Tratamentul dentar in timpul sarcinii se crede a fi unul sigur, exceptand anumite perioade, dar nu este recomandat sa se ignore o problema oricat de mica la nivelul cavitatii bucale.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura. Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena orala sarcina Dantura in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre