Gravida supraponderala

/ / Modificat: 2011-10-10
Gravida supraponderala





 

Gravida supraponderala poate avea o sarcina si o nastere absolut normala, cu tot cu kilogramele in plus, dar sunt cazuri in care poate intampina si cateva complicatii medicale. Greutatea in plus s-ar putea sa nu aiba nici un efect asupra sarcinii sau a bebelusului. Sunt cateva complicatii care pot afecta orice sarcina iar greutatea in plus le poate creste riscul. Este posibil sa nu ai niciuna dintre aceste probleme, dar este bine sa cunosti riscurile totusi.

 Riscurile sarcinii femeii supraponderale

Doctorii si cercetatorii nu stiu inca exact de ce greutatea poate influenta sarcina. Greutatea este inca un factor in plus care iti poate crea probleme in sarcina, odata cu varsta, istoria genetica, rezistenta la insulina, stilul de viata si chiar etnia. Toti acestia sunt factori care pot la un moment dat sa-ti afecteze sarcina intr-un fel sau altul.

Unele dintre cele mai comune complicatii in sarcina asociate cu greutatea in exces sunt:

Diabetul gestational

• Hipertensiunea gestationala

Preeclampsia

Nasterea prematura (inainte de termen)

• Un bebelus cu greutate mare

Atunci cand nasti, un indice ridicat al masei corporale poate insemna si:

• O nastere asistata

• Operatie de cezariana

• Probleme cu umerii bebelusului (raman blocati in osul pubian al mamei in timpul nasterii)

Cercetatorii au mai descoperit si o legatura intre obezitate si riscul crescut de a avea un bebelus cu defect de tub neural si alte probleme, inclusiv defecte ale inimii si defecte ale peretelui abdominal.

Cum se pot evita riscurile

Vestea buna este ca majoritatea acestor probleme de sanatate pot fi tratate si in unele cazuri pot fi prevenite. Este posibil sa nu ai niciunul dintre aceste simptome si sa ai o sarcina si o nastere perfecta.

In mod ideal, ar trebui sa incerci sa scapi de greutatea in plus inainte sa ramai insarcinata. Daca ai ramas deja insarcinata si nu ai reusit sa slabesti, poti totusi sa iei cateva masuri. Cea mai buna modalitate de a diminua riscurile este sa mananci sanatos, sa faci exercitii in mod regulat si sa ai o atitudine pozitiva.

Tinerea unei diete de slabit in sarcina nu este o idee prea buna. De fapt, cercetatorii spun ca exista o legatura intre tinutul unei diete de slabit in primele trei luni de sarcina si bebelusii nascuti cu defecte ale tubului neural, indiferent de greutatea mamei. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci pentru tine si bebelusul tau este sa tii un regim alimentar sanatos, echilibrat, sarac in grasimi si zahar.

Exercitiile fizice facute in mod regulat in timpul sarcinii sunt foarte bune pentru a-ti ajuta corpul sa faca fata sarcinii si pot ajuta si la o nastere mai usoara. Exercitiile fizice sunt cea mai buna cale de a-ti tine greutatea sub control, alaturi de o dieta echilibrata. Pot chiar micsora riscul ca bebelusul tau sa se nasca cu o greutate mare.

Cu toate acestea, daca ai ramas deja insarcinata inainte de a incepe un astfel de program de exercitii, acum nu este un moment bun sa-l incepi in mod riguros. Daca primesti ok-ul de la medic de a incepe un program de exercitii fizice, ai grija sa incepi cu miscari usoare si cu activitati ca mersul pe jos sau inotul. Sesiunile de exercitii trebuie sa fie scurte si trebuie sa te hidratezi foarte bine.

Este vital sa vorbesti cu medicul tau si despre factorii tai individuali de risc, de tipul presiunii arteriale ridicata, istorie in familie de copii peste greutatea normala etc.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre