Gravida vara? 7 sfaturi pentru a suporta mai bine caldura

/ / Modificat: 2015-08-14
Gravida vara? 7 sfaturi pentru a suporta mai bine caldura

Perioada in care esti insarcinata este una cu totul speciala, pe care ti-o vei aminti toata viata si la finalul careia familia voastra va mai avea inca un membru. Sarcina este, intr-adevar, o bucurie, insa, ca sa fim sinceri, este si o provocare pentru corpul unei femei.

Vara, cand temperaturile din termometre ajung la valori extreme, este chiar mai greu, iar daca sezonul cald te-a prins in ultimul trimestru de sarcina, va trebui sa-ti iei niste masuri de precautie pentru a face fata zilelor caniculare.

7 sfaturi pentru a suporta caldura mai usor

Hidrateaza-te

Peste 70% din corpul uman inseamna apa, asa ca e evident ca ai nevoie de hidratare, cu atat mai mult in zilele cand temperaturile trec de 35 de grade. Medicii recomanda sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi, iar pentru o asimilare mai buna e recomandat sa bei cantitati mici si des. Renunta la bauturile acidulate si dulci, la sucurile carbogazoase si la cafea. Nici bauturile prea reci nu sunt recomandate in timpul verii si iti pot provoca probleme de digestie. Alege sa consumi apa la temperatura camerei, poti adauga putin suc de lamaie in ea pentru a-i da gust. De asemenea, te vor ajuta ceaiurile reci din plante.

Racoreste-te

Nu iti recomandam sa faci un dus rece din cap pana in picioare, insa daca stai cateva minute cu picioarele in cada cu apa rece cu siguranta te vei simti mai bine. De asemenea, foloseste ventilatorul, iar daca ai in casa un aparat de aer conditionat nu sta chiar in bataia lui. Aeriseste camerele dimineata, cand e mai racoare afara, apoi inchide toate geamurile si trage draperiile pentru a nu permite caldurii sa intre in casa. Pentru a te racori poti folosi un pulverizator cu apa sau o manusa umeda cu care iti poti tampona fruntea, gatul si pieptul. Tine in geanta un pachet de servetele umede, te vor ajuta atunci cand iesi din casa si ai nevoie de o reimprospatare rapida.

Fa o vizita la piscina

In zilele caniculare, o vizita la piscina e o idee excelenta. Apa din piscina te va racori imediat, iar inotul iti va prinde foarte bine si iti va calma durerile de spate ajutandu-te sa te mentii in forma. Bineinteles, e recomandat sa stai sub umbrela si nu direct in bataia soarelui. Nu uita ochelarii de soare si crema pentru protectie solara. Alege o lotiune cu un grad de protectie ridicat, SPF 50 ar fi cel mai indicat. Poti, de asemenea, sa alegi o piscina acoperita si sa inoti in voie.

Schimba-ti dietadieta-gravida-vara

Dieta este foarte importanta in timpul sarcinii, iar in zilele cand mercurul din termometre ajunge la un nivel ridicat e cazul sa adaptezi si alimentatia in functie de asta. Opteaza pentru mancaruri mai usoare si alege sa mananci mai des si mai putin. Consuma carne alba, peste, fructe proaspete, legume fierte. Nu consuma alimente prea sarate si evita prajelile, sosurile grele din salate, alimentele picante. Nici snacks-urile cu arome artificiale sau chipsurile foarte sarate nu sunt o alegere potrivita atunci cand esti gravida si cu atat mai putin vara.

Sucurile, piureurile si smoothie-urile de fructe si legume proaspete, care sunt din abundenta in perioada verii, reprezinta gustari potrivite pentru gravidute. De asemenea, iaurtul in care adaugi fructe si musli este o alta gustare pe care o poti lua intre mese, iar la desert te poti rasfata cu o inghetata din suc de fructe pe care o poti prepara cu usurinta chiar acasa la tine.

Vestimentatia de vara

Opteaza pentru haine racoroase din materiale naturale: bumbac sau in. Fustele largi, rochitele vaporoase si rochiile maxi sunt alegeri perfecte in materie de vestimentatie in timpul verii. E timpul sa renunti la clasicii jeansi pentru ca sunt prea grosi pentru vara, alege in locul jeansilor o pereche de pantaloni mai largi, din in. Si cand vine vorba despre lenjeria intima trebuie sa optezi pentru materialele naturale, bumbacul fiind cel mai indicat.

De asemenea, alege culori deschise, albul este culoarea recomandata pentru zilele caniculare. Nu uita de palarie. Chiar daca nu purtai acest accesoriu inainte sa fii insarcinata, e momentul sa incepi sa porti palarie pentru a te proteja de razele nemiloase ale soarelui.

In ceea ce priveste incaltamintea, sandalele si slapii sunt alegerile evidente pentru perioada verii, fiind usor de incaltat si de descaltat astfel ca nu mai e nevoie sa te apleci. Nu purta incaltaminte cu talpa prea subtire sau rigida, in perioada sarcinii ai nevoie de sustinere si de incaltari de buna calitate din materiale care sa lase pielea sa respire.

Cand mergi la cumparaturi in cautarea unor incaltari noi, opteaza pentru un numar mai mare pentru ca picioarele tale se umfla in ultimele luni de sarcina, iar dimensiunea pe care o purtai inainte de a ramane gravida iti va fi mica si te va incomoda.

Evita soarele

Pe cat este posibil, evita sa iesi din casa intre orele 12.00 si 17.00, atunci cand soarele este foarte puternic, iar daca trebuie neaparat sa iesi la aceste ore, nu uita de palaria cu boruri largi si de crema cu un factor de protectie ridicat pe care sa o aplici in strat generos cu 30 de minute inainte sa iesi din casa. De asemenea, daca mergi in concediu la mare, nu sta pe plaja intre aceste ore decat sub umbrela. Pe timpul verii e bine sa ai tot timpul in geanta o sticla mica de apa pentru a te hidrata.

Ai grija de picioarele tale

Vara apare la gravidute acea senzatie de picioare "grele" cauzata de caldura, care dilata vasele de sange. Pentru a atenua aceasta senzatie, dormi cu piciorele ridicate putin si foloseste un suport pentru picioare atunci cand dormi sau cand stai la birou. Daca nu ai un asfel de suport foloseste noaptea cateva perne puse unele peste altele.

In acelasi timp, miscarea si exercitiile fizice sunt de mare ajutor. Nu iti suprasolicita corpul cu sesiuni epuizante, ci opteaza pentru yoga, inot sau fa plimbari in parc seara, cand este mai racoare. Poti chiar sa-ti faci un abonament la sala si sa discuti cu un antrenor de acolo care sa iti recomande exercitiile potrivite pentru tine si aparatele pe care poti lucra.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre