Durerile abdominale, normale in timpul sarcinii?

/ / Modificat: 2011-10-10
Durerile abdominale, normale in timpul sarcinii?

Durerile ocazionale ale abdomenului sunt un lucru destul de comun in timpul celor 9 luni de sarcina, dar pot de asemenea sa fie semnul unor probleme destul de serioase.

Copilul.ro iti prezinta cateva posibile cauze ale durerilor abdominale din timpul sarcinii, dar daca disconfortul persista si este insotit de sangerari, febra, frisoane, scurgeri vaginale, lesin, dureri la urinare sau greturi, consulta un medic. El va sti sa-ti spuna cauza exacta a simptomelor si te va ajuta sa nu intampini complicatii.

Probleme serioase semnalate de durerile abdominale

Sarcina ectopica

O sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat se opreste in afara uterului, de obicei pe una dintre cele doua trompe uterine.

Simptomele apar de obicei la 6-7 saptamani de la fertilizare, dar pot aparea si in jurul a 4 saptamani, chiar inainte ca tu sa iti dai seama ca esti insarcinata.

Netratata, o sarcina ectopica poate crea adevarate probleme si poate pune chiar in pericol viata mamei. Durerile sau sensibilitatea la nivelul abdomenului sau in zona pelvina, scurgerile sau sangerarile vaginale sunt posibile simptome ale unei sarcini extrauterine.

Avort spontan

Avortul spontan este pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani. Scurgerile sau sangerarile vaginale sunt in general primele simptome, urmate de durerile abdominale la cateva ore sau chiar cateva zile mai tarziu.

Travaliul timpuriu

Contractiile care apar inainte de cea de-a 37a saptamana de sarcina sunt semnul travaliului timpuriu.

In trimestrul al doilea sau al treilea pot aparea modificari ale consistentei si cantitatii scurgerilor vaginale, crampe abdominale asemanatoare celor din timpul menstruatiei, mai mult de 4 contractii pe ora (chiar lipsite de dureri), tensiune crescuta in zona pelvina, dureri de mijloc – toate fiind semnele travaliului timpuriu.

Desprinderea placentei

Desprinderea placentei apare in momentul in care placenta se separa practic de uter, partial sau complet, inainte de nastere.

Simptomele se leaga in general de modificarile scurgerilor. De asemenea, pot aparea sangerari. Sensibilitatea uterului, durerile de spate, contractiile frecvente sunt alte cateva semne posibile ale desprinderii placentei. Este posibil sa observi si scaderea activitatii fatului. Este necesara ingrijirea medicala imediata.

Preeclampsia

Preeclampsia este hipertensiunea indusa de sarcina care poate afecta o serie de organe ale mamei: ficatul, rinichii, creierul si placenta. In general aceasta este diagnosticata dupa primele 20 de saptamani.

Umflarea mainilor, dar mai ales a picioarelor si chiar a fetei, pungile din jurul ochilor, luarea rapida in greutate sunt simptome ale preeclampsiei. Partea superioara a abdomenului poate deveni dureroasa, poti intampina dificultati de vedere, dureri de cap sau greturi.

Infectii ale tractului urinar

Femeile insarcinate sunt mai predispuse infectiilor urinare de orice fel, inclusiv infectiilor rinichilor.

Durerile, disconfortul, senzatia de usturime la urinare, disconfortul din zona pelvina sau durerile abdominale in zona inferioara, senzatia deasa de urinare sunt semne care ar trebuie sa te alerteze si sa te faca sa consulti un medic. Netratate, infectiile urinare pot duce la probleme ale rinichilor si travaliu timpuriu.

Temperatura crescuta a corpului, frisoanele, transpiratia excesiva iti indica faptul ca infectia este posibil sa se fi extins la rinichi si ai nevoie de ingrijiri medicale imediate.

Daca durerile abdominale sunt foarte persistente si sunt insotite de oricare dintre simptomele descrise mai sus este cazul sa faci o vizita cat mai curand la medic. Nu uita ca e mult mai usor sa previi decat sa tratezi, asa ca este de datoria ta ca femeie si viitoare mama sa te preocupi de sanatatea ta si a celui pe care il porti in pantece.

Cauze mai putin periculoase ale durerilor abdominale

Nu toate durerile abdominale sunt semne ale afectiunilor grave, dar nu uita ca daca nu stii sigur la ce sa te astepti este cel mai bine sa consulti un medic.

Gazele sau balonarea sunt mai intalnite in timpul sarcinii deoarece hormonii fac ca digestia sa fie incetinita si din cauza presiunii exercitate de uterul in crestere asupra stomacului si intestinelor.

Constipatia. Tot hormonii se fac vinovati de incetinirea procesului de transportare a alimentelor prin intestine, greutatea si marimea fatului ingreunand procesele care se realizeaza in corp.

Aceleasi dureri abdominale, in special sub forma crampelor por aparea datorita intinderii ligamentelor din aceasta zona pe masura ce fatul creste. Acestea pot aparea mai ales in momentul unor miscari bruste sau atunci cand tusesti sau stranuti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri abdominale sarcina Dureri Dureri burta

Articole recomandate

Citeste si despre