Depresia in sarcina si acupunctura

/ / Modificat: 2011-10-10
Depresia in sarcina si acupunctura





 

Sunt bine cunoscute efectele emotionale ale sarcinii asupra femeii. Sarcina este un factor de stres pentru ambii parteneri de cuplu deoarece rolurile lor se schimba cel putin pentru moment si accentul cade asupra sarcinii si a viitorului copil. Aceste schimbari produc un stres care se adauga la schimbarile hormonale normale ale femeii, schimbari care o fac sa fie mai imprevizibila, mai emotionala etc.

In afara de aceste fluctuatii mai mult sau mai putin normale, poate aparea si depresia

Depresia in sarcina e legata in special de nastere, deoarece mama poate ramane atasata de postura de gravida, iar nasterea inseamna pierderea acestui privilegiu. Schimbarea pozitiva reprezentata de noul rol de mama trece acum la alt nivel, care insa poate fi perceput in mod negativ de mama.

Acest lucru, pe fondul emotional sensibil si hormonal, poate determina aparitia depresiei.


De multe ori insa, depresia propriu-zisa vine dupa nastere, cand apar alte schimbari hormonale si o alta etapa incepe, cand atat din punct de vedere fizic, cat si emotional rolul mamei se schimba.

Schimbarile din timpul sarcinii, care in vest sunt percepute ca fiind normale, de acceptat pur si simplu ca fiind „cursul natural al lucrurilor”, in medicina orientala sunt percepute ca manifestari ale unor patologii preexistente care au fost aduse la suprafata de sarcina, sau niste patologii determinate de o adaptabilitate scazuta a corpului la modificarile ce tin de sarcina.

In ambele cazuri, marea majoritate a discomforturilor din sarcina pot fi tratate cu succes. In cazurile usoare acestea sunt simple discomforturi trecatoare, in alte cazuri insa sunt probleme serioase care odata aparute uita sa plece cand s-a nascut copilul. Din punctul de vedere al medicinei orientale, o buna parte a problemelor aparute dupa nastere se datoreaza lipsei de „sange”.

Utilizez aici un concept care in mare parte se suprapune cu notiunea vestica de sange, dar care in acupunctura mai are si alte functii. Aceasta lipsa de sange se poate manifesta nu doar prin depresie, ci si printr-o multitudine de alte simptome: amorteli in membre, somn modificat (agitat, superficial, imposibilitatea de a adormi usor, insomnii), ameteala, zgomote in urechi (tinitus), palpitatii, vedere neclara etc.

Acupunctura incurajeaza corpul sa se vindece singur si in cazul acesta sa inlocuiasca „sangele” pierdut. Ca urmare, toate aceste simptome se pot vindeca relativ usor si fara efecte secundare, deoarece exista un algoritm de diagnostic si tratament in care aceste simptome pot fi intelese si tratate cu succes. In medicina vestica nu exista o explicatie clara si satisfacatoare care sa ne dea posibilitatea sa tratam aceste afectiuni mai mult decat simptomatic in unele cazuri, iar in altele nu exista niciun fel de tratament.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acupunctura stres

Articole recomandate

Citeste si despre