Decongestionantele nazale in sarcina scad riscul de nastere prematura

/ / Modificat: 2014-02-17
Decongestionantele nazale in sarcina scad riscul de nastere prematura

Nasterea prematura poate surveni din mai multe cauze, unele mai putin cunoscute. In sezonul rece, cand virozele respiratorii sunt inevitabile, gravidele care se imbolnavesc de raceala sau gripa si au o gama limitata de medicamente la care apeleaza. Unele dintre ele sunt decongestionantele nazale. Specialistii sustin ca cele care folosesc aceasta medicatie au un risc mai scazut cu 58% de a naster prematur.

Nasterea prematura – la mai putin de 37 de saptamani de gestatie – este principala cauza a morbiditatii si mortilitatii infantile in lume.

Ce sunt decongestionantele nazale?

Decongestionantele nazale sunt folosite in ameliorarea uneia dintre simptomele racelii si gripei: nasul infundat.

Acestea au rolul de a reduce inflamatia si edemul mucoasei nazale favorizand eliberarea cailor respiratorii. Acestea pot fi administrate pe cale orala sau sub forma de picaturi si spray-uri.

Nu toate picaturile de nas sunt decongestionante. Multe dintre aceste produse sunt permise in perioada de sarcina atunci cand gravidele racesc. Insa pana acum nu se stia ca acestea ar putea efecte benefice in sarcina.

Decongestionante nazale si nasterea prematura

Mai multi specialisti si cercetatori au reusit insa sa identifice o influenta a folosirii acestor produse in prevenirea nasterii premature. Ei sustin ca daca esti gravida si folosesti decongestionante nazale in trimestrul 2 si 3 de sarcina ai cu 58% mai putine sanse sa nasti prematur comparativ cu gravide care nu folosesc astfel de produse sau niciun fel de produs.

Decongestionantele nazale sunt unele dintre putinele medicamente recomandate in sarcina si care pot fi achizitionate din farmacii fara prescriptie medicala. Ele sunt si printre cele cele mai des folosite pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale virozelor respiratorii la toate persoanele, inclusiv gravidele.

De regula, in urma analizelor medicamentelor folosite in sarcina se descopera reactii adverse si repercusiuni negative cu implicatii grave asupra fatului. Nu mica le-a fost mirarea specialistilor sa constate ca un astfel de medicament are potential benefic asupra sarcinii.

Influenta este certa, spun cercetatorii, dar nu se poate vorbi inca de o relatie clara de cauza-efect intre decongestionante nazale si nastere prematura. Inca nu s-a depistat exact care este substanta continuta care provoaca acest efect esential.

Ce impact are aceasta descoperire?

Identificarea acestui efect in sarcina este esentiala si poate juca un rol crucial in preventia nasterii premature in viitor.

Descoperirea permite gasirea unui tratament sau a unei modalitati prin care sa se poata preveni nasterea prematura bazat pe respectiva substanta, mai ales la femeile care au un factor de risc crescut in acest sens.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viroze respiratorii Nastere prematura Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre