De ce gripa e mai agresiva la gravide?

/ / Modificat: 2014-10-20
De ce gripa e mai agresiva la gravide?

Atunci cand esti gravida si racesti sau esti gripata, tinzi sa te simti mai rau decat inainte de sarcina: niciun simptom nu te ocoleste si este inzecit mai sever. Desi ai putea crede ca aceste manifestari severe apar pe fondul unui sistem imunitar slabit din cauza sarcinii, surprinzator (si ciudat) este faptul ca simptomele severe sunt cauzate tocmai de imunitatea puternica pe care o ai in aceasta perioada.

Sistemul imunitar puternic, vinovat pentru simptomele agresive ale gripei

Se pare ca gravidele au unul dintre cele mai puternice raspunsuri imune la atacul virusurilor gripale in organism, potrivit unui studiu intreprins recent la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford, California, SUA. Insa tocmai aceasta rezistenta pe care imunitatea o ridica in fata atacului virusurilor gripale da nastere celor mai agresive simptome ale infectiei, facandu-te vulnerabila la complicatii.

Pentru a ajunge la aceasta descoperire, savantii au realizat un experiment cu scopul de a testa reactiile celulelor imune la diverse virusuri gripale. Cercetatorii au examinat celule preluate de la 21 de gravide si 29 de femei sanatoase care nu erau insarcinate. Celulele au fost extrase din probe de sange recoltate inainte si dupa 7 zile de la administrarea vaccinului antigripal. Pentru acuratetea descoperirilor, specialistii au testat si celule recoltate de la gravide, la sase zile dupa ce au nascut.

Toate tipurile de celule recoltate au fost expuse in conditii de laborator la doua tipuri de virusuri gripale: H1N1 (responsabil pentru pandemia din 2009) si o tulpina a virusului gripal sezonier H3N2.

Rezultatele analizei microscopice au aratat ca sarcina a sporit raspunsul imun al organismului fata de ambele tulpini virale si a crescut nivelul a doua tipuri de celule albe din sange. Este vorba de celule care contribuie la cresterea productiei de citokine si chemokine, molecule care au rolul de a atrage mai multe celule imune laolalta pentru combaterea infectiei.  

Pericole ale gripei asupra sarcinii si gravidei

Cu toate ca raspunsul imun are rolul de a proteja sanatatea si de a ajuta organismul sa tina piept actiunii virusurilor gripale, reactiile severe pe care le poti manifesta cand esti gravida iti pot pune in pericol sanatatea si chiar viata, nu doar sarcina.

Potrivit cercetatorilor, daca nivelurile de chemokina sunt prea mari in timpul sarcinii, inseamna ca celulele imune se inmultesc. Nu este o reactie benefica pentru plamani, spune coordonatoarea studiului america, Catherine Blish. Gravidele care se imbolnavesc de gripa in sarcina au un risc crescut de a face pneumonie si chiar de a deceda, avertizeaza Blish.

Pneumonia virala este o afectiune care ataca nu doar sanatatea gravidei, ci si sarcina, crescand riscul de avort spontan, moarte fetala intrauterina, nastere prematura sau deces neonatal prematur.

Insuficienta respiratorie este un risc crescut in cazul pneumoniilor sau infectiilor virale severe. Dificultatea de a respira poate priva fatul de oxigen si poate duce la hipoxie fetala in sarcina.

Savantii care au intreprins studiul sunt insa increzatori ca descoperirile lor vor putea duce la dezvoltarea unui tratament imunomodulator care sa amelioreze simptomele si sa reduca riscurile infectiilor respiratorii in sarcina.  

Vaccinul antigripal, salvator pentru gravida si sarcina

  In conditiile in care virozele respiratorii tind sa fie mai severe in sarcina si sa ridice riscul numeroaselor complicatii, specialistii sustin ca gravidele ar trebui sa imbratiseze filosofia "mai bine previi, decat sa tratezi", cand vine vorba de gripe si raceli.

Cercetatorii care au realizat studiul de la Universitatea Stanford accentueaza faptul ca vaccinul antigripal anual este cel mai important pentru prevenirea raspunsului inflamator care apare in organismul gravidelor si care, in cazuri grave, poate avea reactii letale. Din pacate, foarte putine gravide au incredere si isi fac vaccinul in sarcina, desi este considerat sigur si fara efecte secundare asupra faptului.  

Tu ai fost racita sau gripata in sarcina? Ai resimtit mai sever simptomele sau nu ti s-a parut vreo diferenta? Cum te-ai tratat? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre