Consumul suficient de apa in sarcina

/ / Modificat: 2017-07-11
Consumul suficient de apa in sarcina

Apa este esentiala vietii, iar in sarcina, mai mult ca oricand, este bine sa consumi o cantitate optima de apa. Hidratarea in timpul sarcinii are o multime de beneficii pentru tine si bebelusul tau, iar daca nu reusesti sa ai un consum suficient de apa, nu-ti face griji, deoarece ai la dispozitie alimente care iti suplimenteaza aportul de lichid in organism.

Beneficiile consumului de apa in sarcina

In sarcina, apa te poate ajuta sa ameliorezi starile de greata si sa te simti mai energica pe parcursul zilei. Aproximativ 80% dintre viitoarele mamici se confrunta cu greturi matinale, iar de pe urma lor se aleg si cu o deshidratare a organismului. Pierderea apei in acest mod scade randamentul metabolismului si te face sa te simti epuizata, sa ai dureri de cap sau alte disconforturi.

Specialistii sustin ca daca ai un consum suficient de apa in sarcina, mai ales in trimestrul al 3-lea, reduci riscul unei nasteri premature. Daca inca nu te-ai convins ca apa este benefica pentru organismul tau si te ajuta sa ai o sacina mai usoara, este bine sa stii ca un consum suficient de apa previne constipatia si dezvoltarea hemoroizilor.

Un alt beneficiu major al apei in sarcina este acela ca iti mentine frumusetea pielii si contribuie la reducerea vergeturilor, a acneei si a celulitei. Retentia apei in organism este o problema frecventa in randul femeilor insarcinate si se manifesta prin umflarea gleznelor, trezirea cu ochii "pufosi", ingrosarea degetelor si formarea aspectului de coaja de portocala pe coapse. Daca asiguri organismului un consum suficient de apa, vei combate retentia lichidului in tesuturi si te vei simti mult mai bine.

In luna a 8-a de sarcina, sangele din organism isi mareste volumul si se ingroasa, situatie care poate duce la cresterea tensiunii arteriale si poate favoriza aparitia bolilor cardiovasculare. Printr-un consum suficient de apa in sarcina, poti mentine tensiunea arteriale la un nivel normal.

Cata apa ar trebui sa bei in fiecare zi?

Daca in mod obisnuit medicii recomanda sa bei 2 litri de apa in fiecare zi, in sarcina consumul suficient de apa este echivalent cu 3 litri de apa pe zi. La prima vedere, pare dificil sa consumi o cantitate atat de mare de apa, insa daca tii cont de trucul urmator, vei vedea ca va deveni floare la ureche sa bei 12 pahare de apa in fiecare zi de sarcina.

Este recomandat sa incepi sa cresti treptat consumul de apa, pentru ca organismul tau sa se acomodeze incet, incet la aceasta schimbare. Pentru a diversifica putin lucrurile, poti adauga in apa diferite arome naturale, cum ar fi putin suc proaspat de portocale sau de lamaie ori putina miere.

Cum poti ajunge la un consum suficient de apa?

In teorie, cei 3 litri de apa par a fi usor de obtinut, insa stilul de viata agitat si activitatile pe care le ai in fiecare zi te pot face sa uiti sa bei apa sau pur si simplu la un moment dat pierzi numarul paharelor. Nu este cazul sa te ingrijorezi, deoarece poti ajunge la un consum suficient de apa daca incerci sa consumi alimente care au un continut ridicat de lichid.

De exemplu, pepenele rosu contine apa in proportie de peste 90% si iti furnizeaza vitamine si substante minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Castravetii si rosiile sunt legume care au un continut ridicat de apa si pot suplimenta aportul de lichide necesare in sarcina.

Mai poti consuma si salata verde, papaya, citrice si ananas pentru a avea un aport optim de apa. Pe langa fructe si legume, poti dobandi un plus de lichide si din iaurt. Acest produs lactat contine probiotice, bacterii benefice care imbunatatesc digestia, precum si calciu, necesar pentru sanatatea oaselor.

Supele si ciorbele reprezinta o alta sursa excelenta de lichide, la care se adauga vitamine si minerale din legumele pe care le folosesti. Dupa cum vezi, nu este greu sa ajungi la un consum suficient de apa in sarcina, deoarece ai la dispozitie o multime de alte surse prin care poti obtine o hidratare optima a organismului.

Tu cata apa bei in sarcina? Stiai cat de multe beneficii are apa pentru sanatatea ta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre