Cat de sigure sunt tigarile electronice in sarcina?

/ / Modificat: 2017-12-22
Cat de sigure sunt tigarile electronice in sarcina?

Daca esti fumatoare si ai ramas insarcinata, cel mai bine pentru tine si bebelusul din burtica este sa renunti la fumat. Probabil ca ai luat deja acest lucru in calcul si ai incercat sa renunti la fumat, dar iti este foarte greu. Dar tigarile electronice? Sunt acestea o varianta de mijloc pe perioada sarcinii? La aceasta intrebare vom raspunde in articolul de mai jos.

Problema cu tigarile electronice este ca, pana acum, ele nu sunt reglementate. Asta inseamna ca nu au fost testate oficial pentru a li se verifica siguranta. De asemenea, nu exista date despre riscurile legate de expunerea la vapori a fatului.

Tigarile electronice sunt inca destul de noi si nu avem inca dovezi privind existenta unor efecte ale utilizarii lor pe termen lung. In ciuda acestui fapt, este foarte probabil sa fie mai putin daunatoare pentru copilul tau decat fumatul clasic.

Tigarile electronice nu sunt complet lipsite de risc, insa pe baza dovezilor actuale, acestea poarta doar o parte din riscul fumatului clasic. Daca folosirea tigarilor electronice te ajuta sa renunti la fumat pe perioada sarcinii, acest lucru este mult mai sigur pentru tine si copilul tau decat sa continui sa fumezi.

Ce contin tigarile electronice?

Desi vaporii produsi de tigaretele electronice contin anumite substante toxice, acestea se afla fie la niveluri mult mai scazute decat cele gasite in fumul de tutun, fie la niveluri care nu sunt asociate cu riscuri grave pentru sanatate. Cel mai important, tigarile electronice nu contin monoxid de carbon, care este deosebit de daunator pentru copiii in curs de dezvoltare.

Tigarile conventionale contin nicotina, precum si pana la 4000 de alte substante toxice. Tigarile electronice contin de obicei nicotina, apa si propilen glicol, dar pot contine si alte substante ascunse.

Nicotina ingusteaza vasele de sange, ceea ce inseamna ca la copilul tau ajunge mai putin oxigen, dar si mai putini nutrienti prin intermediul placentei. Acest lucru ar putea afecta dezvoltarea normala a bebelusului din uter.

Spuneam mai sus ca, pe langa nicotina, tigarile electronice contin apa si propilen glicol. Propilen glicolul este utilizat in alimentatie ca aditiv, pentru mentinerea umiditatii alimentelor, dar si in industiria cosmeticelor. Este, de asemenea, utilizat in inhalatoarele de astm ca solutie de accelerare pentru medicament. In tigarile electronice, aceasta substanta actioneaza ca un accelerator al nicotinei. Propilen glicolul in sine si in cantitati mici este sigur pentru consum, chiar si de catre femeile insarcinate.

Atunci cand tragi din tigara electronica, lichidul este tras intr-o camera. Aceasta incalzeste lichidul si il transforma in vapori, pe care ii respiri. In acel moment nicotina merge direct in plamanii tai si este rapid absorbita in sange. Problema este ca nu poti fi sigura ce alte substante mai inspiri, chiar daca ingredientele sunt trecute pe eticheta. Deci nu poti sti sigur ce substante toxice ajung la copilul tau nenascut.

Nu poti fi sigura de substantele din tigarile electronice

Unele tigari electronice sunt vandute ca fiind fara nicotina. Dar Agentia de Reglementare a Medicamentelor din S.U.A., care investigheaza siguranta dispozitivelor medicale, a identificat unele probleme cu privire la calitatea si etichetarea tigarilor electronice, dupa cum urmeaza:

- Unele lichide si anumiti vapori din tigaretele electronice contin urme de substante toxice, inclusiv substante chimice care cauzeaza cancer: nitrozamine si formaldehida;

- In unele tigari electronice, care au fost etichetate ca fiind fara nicotina, s-au gasit nivele scazute de nicotina. Deci, chiar daca ai crezut ca folosesti o tigara electronica fara nicotina, ai fi putut, fara sa stii, sa inhalezi nicotina;

- In unele tigari electronice s-a descoperit o variatie a cantitatii de nicotina livrata, astfel incat este posibil sa fi inhalat, cu fiecare puf, mai multa nicotina decat credeai.

Este de inteles utilizarea lor, daca gasesti in tigarile electronice o modalitate mai satisfacatoare de a de a renunta la tigarile obisnuite. Ele sunt facute sa arate si sa se simta ca niste tigari obisnuite. Cu toate acestea, cea mai buna varianta ramane renuntarea completa atat la obiceiul de a fuma, cat si de a utiliza nicotina sau tigari electronice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre