Candidoza in sarcina: simptome si tratament

/ / Modificat: 2018-03-13
Candidoza in sarcina: simptome si tratament

Candioza (candida in sarcina) este o afectiune des intalnita in randul femeilor, cel mai adesea inofensiva, cauzata de ciuperca candida albicans. Uneori, simptomele apar si dispar de la sine, dar de cele mai multe ori este nevoie de tratament pentru a face infectia sa dispara.

Candidoza in sarcina: semne si simptome

In cazul femeilor insarcinate, candida apare in urma scaderii rezistentei sistemului imunitar, microorganismele cu rol pozitiv care se afla in zona vaginului fiind perturbate. Fungii se inmultesc excesiv si provoaca iritarea mucoasei vaginale.

Candida in sarcina se manifesta prin:

  • mancarimi ale vaginului si zonei inconjuratoare;
  • secretie vaginala abundenta, albicioasa si densa, cu aspect branzos;
  • usturime la urinare si dureri;
  • disconfort in timpul actului sexual.

Cum se trateaza candidoza in sarcina

In primul rand, este indicat sa nu incerci sa te tratezi singura, chiar daca ai mai avut inainte episoade de candida, care au disparut dupa un anumit tratament. Mai ales pentru ca esti insarcinata, mergi la medic pentru a fi testata si a-ti confirma diagnosticul, eliminand astfel alte posibile cauze ale simptomelor tale.

Medicul iti poate prescrie o serie de creme sau supozitoare antifungice, care nu prezinta riscuri in timpul sarcinii, pe care este bine sa le administrezi inainte de culcare; tine cont de faptul ca orice tratament va da rezultate in cateva zile, si nu imediat. Pentru a ameliora simptomele, poti face o baie rece sau poti aplica comprese reci local.

Candidoza poate afecta fatul?

Nu, candidoza nu afecteaza fatul, insa daca ai candidoza la momentul la care incepi travaliul, este posibil ca nou nascutul sa contracteze afectiunea odata cu trecerea prin canalul vaginal. In situatia in care acest lucru se intampla, este posibil ca cel mic sa dezvolte afte bucale, care nu sunt grave si pot fi tratate cu usurinta. De altfel, copiii pot face afte si fara ca tu sa ai candidoza.

Pot sa transmit candidoza partenerului meu?

Candidoza poate fi transmisa prin act sexual intre parteneri. Daca unul dintre voi prezinta simptome ale aceste afectiuni, care la barbati includ mancarimi, senzatii de arsura, inrosirea pielii si iritatii, atunci este bine sa va adresati medicului. Pe durata tratamentului este recomandata abstinenta.

Cum previi aparitia candidozei in sarcina

Femeile insarcinate sunt mai predispuse la candidoza din cauza modificarilor hormonale, respectiv a cresterii nivelului de estrogen. Este mai putin probabil sa faci candidoza daca mentii zona genitala uscata si flora vaginala echilibrata.

Poti face cateva lucruri pentru a incerca sa previi aparitia candidozei:

  • Poarta lenjerie de bumbac sau matase, nu din materiale sintetice;
  • Nu purta pantaloni sau dresuri stranse si daca totusi trebuie, nu ii purta prea mult pentru ca faciliteaza umezeala ceea ce incurajeaza aparitia bacteriilor;
  • Nu face dusuri vaginale decat atunci cand ti se recomanda de catre medic;
  • Nu sta in costumul de baie umed sau in echipamentul de sport dupa ce ai terminat activitatile fizice;
  • Dormi in camasa de noapte, fara lenjerie intima, pentru a lasa aerul sa circule;
  • Evita sapunurile, spuma de baie parfumata sau pudra de talc in zona intima;
  • Nu folosi detergent duri atunci cand iti speli lenjeria intima;
  • Igienizeaza corect zona vaginala;
  • Evita antibioticele, atunci cand se poate;
  • Evita carbohidratii, zaharul si produsele fermentate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Candidoza sarcina Candida albicans Simptome candidoza femei Candidoza

Articole recomandate

Citeste si despre