Boala periodontala in sarcina. Recomandari de la medicul stomatolog!

/ / Modificat: 2016-08-24
Boala periodontala in sarcina. Recomandari de la medicul stomatolog!

Studiile continua sa arate ca sanatatea generala si cea orala coincid, asa ca este important sa aveti o sanatate orala buna pe perioada sarcinii. O vizita la medicul stomatolog ii va permite acestuia sa evalueze sanatatea orala si sa realizeze un plan de tratament tinand cont de sarcina ta.

„Daca planuiti sa ramaneti gravida sau deja banuiti ca sunteti insarcinata, este important sa faceti o vizita medicului stomatolog. Sarcina poate determina schimbari neasteptate ale sanatatii orale din cauza hormonilor – in special o crestere de estrogen si progesteron, care pot exagera modul in care tesuturile orale actioneaza la placa”, afirma doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

Cum ma afecteaza placa dentara?

Cand placa nu este indepartata, aceasta poate cauza gingivitagingii rosii, tumefiate, sensibile care au tendinta la sangerare. Asa numita "gingivita a sarcinii" afecteaza multe dintre femeile gravide si de obicei apare din a doua luna de sarcina. Daca suferiti deja de gingivita, afectiunea se poate agrava pe timpul sarcinii. Gingivita netratatata poate duce la parodontoza, o forma foarte grava de afectare a gingiei care poate duce la pierderi ale osului.

Cum afecteaza gingivita sanatatea copilului meu?

Studiile au aratat o conexiune intre nasterile premature, greutata scazuta la nastere a copilului si gingivita. Bacteriile aflate in numar mare pot intra in circulatia sanguina prin intermediul gingiilor; bacteriile pot traversa uterul, declansand secretia de prostaglandine care se presupune ca determina nastere prematura.

Cum pot preveni gingivita?

„Puteti trata gingivita prin pastrarea dintilor curati, in special la nivelul gingiei. Este recomandat sa va periati dintii cu pasta cu fluor de doua ori pe zi si dupa orice masa cand este posibil. De asemenea, puteti folosi ata dentara de doua ori pe zi”, afirma dr. Andra Custura.

O nutritie adecvata ajuata la pastrarea sanatatii orale; in special este recomandat sa aveti un aport suficient de vitamina C si B12. Igienizari dentare frecvente in cabinetul stomatologic vor ajuta la controlul placii dentare si prevenirea gingivitei.

Ce sunt tumorile de sarcina?

Femeile gravide au riscul de a dezvolta tumori de sarcina – cresteri inflamatorii, necanceroase care apar interdentar sau cand gingiile tumefiate devin iritante. Aceste cresteri sau umflaturi localizate sunt considerate a fi cauzate de placa. In mod normal, nu se intervine asupra tumorilor si de obicei ele se resorb dupa nastere. Oricum, daca o tumora provoaca disconfort si afecteaza masticatia, igienizarea sau alte proceduri orala, dentistul dumneavoastra poate decide sa o indeparteze.

Sunt unele proceduri stomatologice pe care ar trebui sa le evit?

Examenele de rutina si igienizarile pot fi efectuate in timpul sarcinii. Totusi, procedurile care nu sunt urgente ar trebui realizate in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Urgentele dentare care cauzeaza dureri severe pot fi tratate oricand, dar medicul obstetrician ar trebui consultat pentru procedurile ce necesita anestezia sau oricand pentru tratamentul medicamentos prescris.

"Radiografiile ar trebui realizate numai in conditii de urgenta. In cele din urma, procedurile cosmetice ar trebui amanate pana dupa nastere. Pentru ca fiecare femeie este diferita, este bine sa vorbiti cu medicul dumneavoastra stomatolog pentru un plan de tratament potrivit", spune dr. Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gingivita sarcina Stomatolog sarcina Gingii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre