Avantajele de a fi mama dupa 40 de ani

/ / Modificat: 2019-04-09
Avantajele de a fi mama dupa 40 de ani

Pana acum cativa ani, sa vorbesti despre avantajele de a fi o mama dupa 40 de ani era o nebunie.

Complicatiile in timpul nasterii, riscul pentru viata mamei si chiar posibilitatile de avort erau doar cateva dintre cele mai cunoscute probleme cu care se confruntau femeile care isi doreau copii dupa 40 de ani.

Studii recente au aratat ca, o ingrijire corespunzatoare si controalele lunare te ajuta sa ai o sarcina fara probleme. Multe mituri au fost demontate datorita progreselor medicale si multe femei au putut sa-si vada visul cu ochii.

De aceea, este normal sa te gandesti la multe avantaje de a avea un copil dupa varsta de 40 de ani. Schimbarile care apar odata cu aparitia unui copil, atat din punct de vedere fizic si mental, sunt mult mai benefice decat crezi.

Avantajele din punct de vedere fiziologic, ale unei mame dupa 40 de ani

Se imbunatatesc abilitatile mentale

Exista o crestere a acuitatii mentale, asociata cu rezolvarea problemelor si imbunatatirea abilitatilor verbale. Potrivit studiilor publicate in Jurnalul Societatii Americane de Geriatrie, acest lucru se datoreaza hormonilor implicati in sarcina.

Unul este progesteronul, responsabil pentru dezvoltarea tesutului cerebral. Celalalt, estrogenul, influenteaza in mod benefic structuria creierului.

Dieta si viata mai sanatoase

La o varsta mai inaintata, dieta este de obicei mult mai sanatoasa decat cea a unei femei mai tinere. Daca adopti o alimentatie de calitate, o alimentatie sanatoasa este bine atat pentru corpul tau, cat si pentru bebelus. Esti mai constienta de riscuri si, prin urmare, ai mai multa grija de tine.

Avantajele maturitatii mentale

Stabilitate economica

Dupa varsta de 40 de ani, exista, de obicei, stabilitate, atat economica cat si la locul de munca. Exista linistea de a sta cu bebelusul stiind ca nu vei pierde nimic. Obiectivele profesionale au fost deja atinse si este aproape imposibil ca un copil sa-ti influenteze in mod negativ ambitiile.

Echilibru mental si emotional

Esti mai pregatita sa faci fata sarcinii si vietii de proaspata mamica. Te adaptezi mult mai repede la schimbari si totul este mai relaxat. In plus, experienta varstei ofera o pace pe care o femeie mai tanara nu a dobandit-o inca. Iar situatiile importante de viata ii permite mamei sa nu fie coplesita de orice prostie.

Nu sunt invinovatiti copiii

Multe tinere mame sfarsesc prin a-si invinovati copiii. Ele privesc inapoi si cred ca au pierdut mari oportunitati de a-si trai tineretea si asta s-a intamplat din vina copiilor. Aceasta gandire, pe langa faptul ca este egoista, este si nedreapta, dar este experimentata de multe femei.

Unul dintre avantajele maternitatii dupa 40 de ani este ca nu mai exista riscul de a suferi aceste frustrari. Cand o femeie de peste 40 de ani decide sa devina mama este pentru ca simte ca a trait, deja, tot ce si-a dorit si vrea sa faca urmatorul pas in viata ei.

Esti constienta de decizia luata

Fie ca ai un partener sau nu, alegerea a fost planificata. Toate argumentele pro si contra au fost luate in calcul si stii ce vrei. Mama este constienta de modul in care sarcina va afecta toate zonele din viata ei si se simte pregatita sa faca fata. Sunt rare cazurile cand copilul a fost rezultatul unei decizii rapide. Nu exista incertitudinile si indoielile care pot aparea la varste mai tinere.

Sfaturi pentru o femeie care vrea sa fie mama dupa 40 de ani

- Daca ai decis sa devii mama dupa 40 de ani, este esential sa consultati ginecologul si medicul generalist.

- Este foarte important sa faci controale in fiecare luna si sa fii la curent cu starea bebelusului.

- La aceste varste, exista posibilitatea sa ramai mai greu insarcinata. Nu este imposibil, dar nu trebuie excluse alte metode, cum ar fi reproducerea asistata.

- Energia este mai mica decat la alte varste, desi nu trebuie sa reprezinte o problema.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Sarcina 40 ani

Articole recomandate

Citeste si despre