Artrita si sarcina

/ / Modificat: 2013-04-03
Artrita si sarcina

Artrita este o boala autoimuna care afecteaza tesuturile conjunctive ale articulatiilor corpului. Exista femei care trec prin sarcina cu aceasta boala sau care sunt diagnosticate cu ea atunci cand sunt deja gravide. Potrivit specialistilor, boala se poate agrava, ameliora sau poate stagna in perioada de sarcina. Descopera mai multe despre cum poate afecta artrita sanatatea gravidelor si dezoltarea fatului si care sunt cele mai sigure tratamente in aceasta perioada!

Simptomele artritei in sarcina

  In timp ce unele gravide suporta cu greu artrita reumatoida in timpul sarcinii, altele descopera cum simptomele se amelioreaza semnificativ in acest interval. Productia hormonala crescuta din sarcina poate ameliora durerile articulare si umflarea membrelor asociate artritei. Uneori, formele de manifestare ale artritei sunt confundate cu semnele sau simptomele de sarcina. Din acest motiv, multe gravide nu isi dau seama daca boala se manifesta activ sau sarcina este de vina pentru:

  • durerile articulare (in special in zona lombara);
  • umflarea mainilor, talpilor si gleznelor;
  • oboseala;
  • dificultatile de respiratie;
  • amortelile sau furnicaturile ambelor maini.

Tratamentul artritei in timpul sarcinii

In cazul in care artrita reumatoida se manifesta activ cand esti gravida, medicul iti va recomanda schimbarea tratamentului administrat anterior confirmarii sarcinii. Pe perioada sarcinii, tratamentul artritei are ca scop ameliorarea simptomatologiei si impiedicarea deteriorarii articulatiilor.

Unele medicamente administrate adesea pentru aceasta boala, cum sunt dozele mari de steroizi, pot afecta evolutia sarcinii si dezvoltarea intrauterina a fatului. Aceasta medicatie creste riscul nasterii unui copil cu greutate mica la nastere si al ruperii premature a membranelor in sarcina.

In cazul in care, inainte de sarcina, ai urmat un tratament cu metotrexat, medicul care se ocupa de sarcina ta ti-ar putea prescrie doze suplimentare de acid folic, pentru reducerea riscului de defecte de tub neural la fat (spina bifida). Atat metotrexatul, cat si alte medicamente comune folosite in tratarea artritei - azatioprina, sulfasalazina, penicilamina - sunt interzise in sarcina, din cauza riscului de complicatii la fat.

In primele 2 trimestre, medicul ti-ar putea prescrie tratament bazat pe antiinflamatoare nesteroidiene - aspirina sau ibuprofen - pentru ameliorarea durerilor si disconfortului provocate de artrita. Nu se recomanda administrarea acestora in ultimul trimestru de sarcina.

Si corticosteroizii sunt o optiune terapeutica pe care medicii o pot recomanda gravidelor, deoarece nu afecteaza fatul. Insa administrarea acestora necesita supravegherea medicala atenta a gravidelor, din cauza efectelor adverse de diabet gestational sau hipertensiune.

Hidroxiclorochina este un alt medicament administrat pentru tratarea artritei care nu are efecte adverse negative asupra sarcinii. In rest, imbunatatirea stilului de viata pe perioada sarcinii poate fi de ajutor in controlarea evolutiei artritei. Pentru ameliorarea simptomelor medicul va recomanda si:

  • aplicarea de comprese cu apa rece pe zonele inflamate si dureroase;
  • purtarea incaltarilor joase, fara toc;
  • cresterea perioadei de odihna din timpul zilei;
  • exercitii fizice usoare etc.

Mai cunosti si alte tipuri de tratamente pentru artrita care pot fi administrare in siguranta in sarcina? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina Boli sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre