Aparatul dentar si sarcina

/ / Modificat: 2019-05-15
Aparatul dentar si sarcina

Situatiile in care femeile insarcinate poarta aparat dentar au devenit tot mai frecvente in ultimii ani, odata cu cresterea numarului de adulti care incep tratamentul ortodontic.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca de cele mai mult ori viitoarele mamici afla ca sunt insarcinate dupa aplicarea aparatului dentar, la diferite momente ale tratamentului ortodontic.

In unele cazuri tratamentul poate fi finalizat inainte de nastere, in altele gravida naste fara probleme purtand aparatul si revine dupa nastere pentru continuarea tratamentului, imediat ce in viata sa se reinstaleaza oarecum ordinea.

Asadar, sarcina nu reprezinta un impediment pentru tratamentul ortodontic, viitoarea mamica avand toate sansele de a obtine un zambet minunat cu care sa intampine noul sufletel ajuns in aceasta lume.

mihaela-dan

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, este de parere ca sarcina nu este o boala, ci doar o stare fiziologica, naturala, care aduce, insa, cateva modificari temporare in organismul femeii, ce trebuie luate in calcul pe parcursul desfasurarii tratamentului ortodontic:

1. Deplasari dentare mai usoare - modificarile hormonale produc o usoara mobilitate dentara, ceea ce poate fi un avantaj in realizarea deplasarilor dentare.

2. Dificultati de igienizare – multe gravide se confrunta cu gingivita de sarcina, aparuta din cauza modificarilor hormonale. Gingiile sangereaza usor si se maresc in volum, ajungand uneori in apropierea bracketurilor, ceea ce, pe langa teama de sangerare, face si mai dificila igienizarea. Insa, daca acordam ceva mai multa atentie periajului dentar si ne ajutam si de dusul bucal, lucrurile pot fi tinute sub control.

3. Risc de demineralizare – refluxul gastro-esofagian si varsaturile din sarcina aduc in cavitatea bucala o parte din continutul acid al stomacului. Acizii vor ataca smaltul dentar din jurul bracketurilor si dintre dinti, insa aceste probleme sunt temporare si apar doar la o parte dintre gravide, iar clatirea cu apa sau cu apa si bicarbonat va ajuta la diluarea sau neutralizarea acizilor.

4. Nasterea – acest moment se desfasoara de regula fara probleme; toate componentele aparatului dentar fix (bracketuri, sarme) sunt foarte bine atasate de dinti, astfel incat nici in timpul scrasnirii dintilor ce ar putea aparea pe parcursul contractiilor din nasterea naturala, nici la nasterea prin operatia cezariana nu exista riscul de dezlipire sau acesta este extrem de mic.

5. Contentia post-tratament – oboseala din primele luni si noptile nedormite pot perturba ritmul de purtarea a gutierei de contentie, iar uneori tanara mamica poate chiar uita sa poarte gutiera. Asadar, trebuie acordata o atentie suplimentara pentru pastrarea rezultatelor obtinute.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aparat dentar

Articole recomandate

Citeste si despre