7 afectiuni comune ale pielii in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
7 afectiuni comune ale pielii in timpul sarcinii

Ce afectiuni ale pielii apar in timpul sarcinii?

Unele femei pot experimenta in perioada sarcinii cea mai frumoasa si stralucitoare piele, in timp ce altele sunt supuse unor afectiuni care le influenteaza bunastarea si le dau de gandit. Sunt aceste afectiuni ale pielii asociate perioadei de graviditate sau nu, oare tratarea lor poate afecta bebelusul, vor disparea complet dupa nastere? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pun femeile insarcinate!

Perioada sarcinii te face mai frumoasa decat esti si iti ofera o stralucire aparte, pe care numai femeile insarcinate o au. Ti s-a spus des asta, nu-i asa? Insa cand arunci o privire pe corpul tau, constati o multime de eczeme si iritatii pe piele care nu iti mai ofera senzatia ca esti chiar atat de frumoasa.

Schimbarile hormonale care se produc odata cu instalarea sarcinii pot fi de bun augur pentru unele femei, in timp ce pentru altele sunt un cosmar.

Femeile gravide se pot confrunta cu afectiuni precum rozaceea, cloasma, vergeturi, decolorarea pielii, eczeme, mancarimi ale pielii sau chiar acnee. Afla cum le poti vindeca fara sa afectezi in niciun fel bebelusul.

1. Rozaceea

Apare in primul trimestru de sarcina si se manifesta prin pete rosiatice, asemanatoare acneei juvenile, la nivelul fetei. Aceste pete apar cu precadere pe obraji, nas, frunte si mai putin pe urechi, gat sau scalp. Aceasta afectiune nu necesita tratament medicamentos. Mentinerea curata a respectivei zone prin simpla spalare cu apa rece de mai multe ori pe zi, renuntarea la produsele cosmetice pentru ten si consumul unei cantitati mai mari de apa ar putea atenua pana la disparitie aceasta problema.

2. Cloasma gravidica

Se mai numeste si "masca gravidelor" si se manifesta la nivelul fetei, prin aparitia unor pete de culoare galben-maronie-cenusie, de forme diferite (in general au forma unui fluturas). Acestea sunt localizate in special pe frunte, obraji, dar si barbie. Masca apare din cauza schimbarilor hormonale care au loc in sarcina, prin producerea in exces a melaninei (care e responsabila de pigmentarea pielii). Nu trebuie sa apelezi la niciun tratament, aceste pete vor disparea de la sine dupa ce vei naste. Incearca sa eviti expunerea la soare!

3. "Stralucirea" pielii

Dupa cum spuneam mai sus, la unele gravide se remarca o stralucire intensa a pielii la care multe dintre femei ravnesc. Totusi, ea atrage cu sine si dezavantaje care se manifesta doar pe perioada sarcinii! Aceasta stralucire este cauzata de retentia de apa din organism, care ajuta si la reducerea vizibila a ridurilor. Culoarea roz si aspectul radiant pe care il are pielea in timpul sarcinii este dat si de cresterea fluxului sangvin in organism, care iti poate provoca uneori o roseata accentuata in obraji.

De asemenea, orice pata deja existenta pe corpul tau va deveni mult mai vizibila din cauza aceasta! Nu incerca sa reduci consumul de apa, pentru ca ai nevoie de hidratare si nu este sub nicio forma o solutie. Daca ti se par deranjante petele pe fata, acopera-le cu fond de ten. Ele vor disparea dupa ce va reaparea un echilibru hormonal, dupa nastere!

4. Eruptiile acneice

Dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii se pot manifesta si prin aparitia unor valuri acneice. Desi vei avea tendinta sa folosesti diverse creme antiacneice, recomandat ar fi sa nu o faci! Aceste eruptii vor disparea dupa sarcina, ele fiind in stransa legatura cu aceasta perioada!

Atentie, deoarece medicatia antiacneica cu substante precum accutane sau acid retinoic poate avea repercusiuni asupra fatului, crescand riscul de malformatii congenitale. Nici cremele nu sunt recomandate, deoarece pielea este extrem de sensibila pe toata perioada de graviditate, iar cremele abrazive sau exfoliante folosite in mod obisnuit in astfel de afectiuni contin formule severe de substante ce pot inrautati si mai mult acneea. In locul acestora, poti apela la remedii naturale, precum realizarea de scrub-uri la tine acasa pe baza de ovaz si alte asemenea produse.

5. Vene varicoase sau Spider

Este o afectiune comuna a pielii in timpul sarcinii si apare la majoritatea femeilor. Venele varicoase au o forma de panza de paianjen si sunt de fapt vase de sange care se sparg la suprafata pielii. Ele apar in al treilea trimestru de sarcina de sarcina cand canprogesteron creste. Se manifesta pe tot corpul, chiar si pe fata! Uneori, ele dispar de la sine odata cu nasterea copilului, iar daca acest lucru nu se intampla, este cazul sa apelezi la un dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament.

6. Linea nigra

Asa cum sugereaza si numele si cum se traduce din latina, inseamna linie neagra. Aceasta apare la nivelul abdomenului si reprezinta o dunga de culoare mai inchisa decat pielea ta care uneste buricul de zona pubiana a femeii gravide. Aceasta devine vizibila tot ca urmare a schimbarilor hormonale prin care trece femeia gravida, tot pe baza accentuarii melaninei, responsabile cu pigmentarea.

Vei observa si ca aureolele sanilor sau pistruii vor deveni mai pronuntate.

Linea nigra apare de regula in al doilea trimestru de sarcina si dispare la cateva luni dupa momentul nasterii.  


 
7. Pete rosii si mancarimi in palme si in talpi


Aceste mici afectiuni apar in timpul sarcinii din cauza estrogenului, insa nu sunt severe si nu necesita tratament medical. Ele dispar de la sine dupa sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni piele sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre