Radiografiile in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2012-06-28
Radiografiile in timpul sarcinii

Multe mamici au dubii cu privire la efectuarea radiografiilor in timpul sarcinii. Exista temeri ca razele X pot afecta fatul deoarece mai multe studii au demonstrat ca radiatiile intense pot crea probleme viitorului copil (de exemplu probleme cu memoria sau cu ochii). 

Cu toate acestea specialistii subliniaza faptul ca majoritatea radiografiilor nu prezinta riscuri pentru fat. Colegiul American de Radiografie a declarat ca nicio diagnosticare cu raze X nu afecteaza fatul deoarece radiatiile au intensitate scazuta.

Cele mai multe radiografii, ca radiografia dentara, nu reprezinta un motiv de ingrijorare deoarece razele X sunt de slaba intensitate si au efect local.

Doctorul Ciprian Pop-Began sfatuieste mamicile in legatura cu aceasta problema: "Este adevarat ca este utila informarea medicului stomatolog asupra sarcinii si ca nu sunt recomandate radiografiile pe aceasta perioada, insa efectuarea unei radiografii nu constituie motiv de intrerupere a sarcinii, mai ales daca mentineti o buna colaborare cu medicul obstetrician in vederea monitorizarii adecvate a dezvoltarii fetale.

Ce trebuie avut in vedere este ca in cazul radiografiilor efectuate in zona abdomenului, a pelvisului, stomacului, partea inferioara a spatelui si a rinichilor exista sansa unei expuneri mai mari a fatului la radiatii.


Desi riscul ca fetusul sa fie afectat da razele X este redus, specialistii le recomanda femeilor insarcinate sa amane efectuarea radiografiilor pana dupa nastere daca nu este o urgenta.

Trebuie puse in balanta avantajele si dezavantajele efectuarii unei radiografii. Este de retinut ca este obligatoriu ca inainte de radiografie sa iti informezi medicul ca esti insarcinata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre