Sarcina si toxoplasmoza

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si toxoplasmoza
Intrebare:

- Am 35 de ani, am 4 saptamani de sarcina si la analize mi-a iesit prezenta anticorpi toxoplasmoza. Am repetat analiza urmand ca in 10 zile sa aflu in ce limite (la alt laborator). Am un copil de 3 ani si 2 luni. M-am uitat pe analize si nu am facut aceasta analiza la vremea respectiva, sora mea cu 5 ani mai mica a facut la 16 ani toxoplasmoza dar s-a tratat, eu insa nu mi-am facut preventiv aceasta analiza. Acum sunt speriata si chiar ma gandesc ca s-ar putea sa fi avut si la primul copil. Ce-mi puteti recomanda, voi putea sa pastrez sarcina, la analizele pe care le astept se poate afla daca aceasta boala o am mai demult? Tin sa precizez ca in copilarie am avut pisici in casa cu care si dormeam.

Raspuns:

Toxoplasmoza este o infectie parazitara, fiind transmisa prin contactul cu carne insuficient preparata termic sau de la animale, in special pisici. 

Nu precizati ce tip de anticorpi au iesit pozitivi in cazul toxoplasmozei: IgG, IgM sau ambele. IgG anti toxoplasma cresc la 2-3 saptamani din momentul infectiei, atingand un nivel maxim la 6-8 saptamani, dupa care descresc si raman la un nivel de baza toata viata. 

Astfel, daca IgG la toxoplasmoza este pozitiv, dar IgM-ul ramane negativ, acest lucru semnifica o infectie pe care ati facut-o in trecut, fapt care nu ar influenta o sarcina actuala; mai ales daca indicele de aviditate ar arata o distanta mai mare de 3 luni intre infectie si sarcina actuala.

Daca IgM este pozitiv, indiferent de valoarea IgG-ului, acest lucru ar semnifica o infectie in momentul de fata cu acest parazit. Tratamentul toxoplasmozei se face de obicei cu combinatia dintre pirimetamina, sulfadiazina, la care se adauga leucovorin si este de lunga durata. 


Deoarece toxoplasma se transmite prin placenta la fat in timpul sarcinii, putand cauza tulburari grave, va sfatuiesc sa clarificati situatia din momentul de fata fie printr-o discutie cu medicul curant obstetrician, fie printr-un consult de boli infectioase. Pacientele cu un sistem imun sanatos (imunocompetente) si care nu sunt insarcinate nu au nevoie de tratament pentru toxoplasmoza. 

Orice simptom care apare se va remite fara tratament, iar o persoana care avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata ulterior (IgG-ul confera protectie in acest sens). 

Multa sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toxoplasmoza sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre