Sarcina si vaccinarea antialergica

/ / Modificat: 2013-10-28
Sarcina si vaccinarea antialergica

Sarcina este o perioada extrem de delicata, cand viitoarea mama devine mai vulnerabila ca niciodata factorilor nocivi din mediu. Acest lucru presupune o ingrijire sporita din partea gravidutei, mai ales daca sanatatea ei este tulburata de o alergie. Vaccinarea antialergica nu este contraindicata femeilor insarcinate, cata vreme tratamentul a inceput cu cel putin 6 luni inainte de conceptie.

Imunoterapia nu interfereaza cu dezvoltarea propice a fatului daca vaccinarea a debutat in perioada anterioara sarcinii, ceea ce inseamna ca medicii nu recomanda inceperea tratamentului de imunizare in timpul graviditatii.

Tocmai din acest motiv, evaluarea starii de sanatate inainte de conceptie este foarte importanta pentru efectuarea tratamentelor menite sa controleze eventualele afectiuni care pun in pericol aducerea pe lume a unui copil in conditii normale.

Reactiile alergice se pot agrava sub efectul modificarilor hormonale, ba chiar se pot naste noi sensibilitati pe fondul transformarilor care se petrec in organismul femeii insarcinate.

Aproximativ 25% din femeile care au atins varsta propice pentru a concepe au manifestari alergice. In randul gravidutelor, exista o pondere de 7-8% de viitoare mamici afectate de astm si rinite alergice.

Vaccinarea in sarcina

Orice vaccinare efectuata in timpul sarcinii implica excluderea folosirii de virus viu sau activat, pentru a nu exista posibilitatea ca acesta sa afecteze in vreun fel bebelusul. Administrarea unui virus inactiv ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva bolilor, de aceea vaccinul antialergic poate fi util in prevenirea complicatiilor specifice unei alergii.

Vaccinurile interzise femeilor gravide, care presupun efecte secundare prea putin cunoscute de catre medici, sunt cele pentru rujeola, oreion, rubeola, varicela, variola, poliomielita si tuberculoza.

Administrarea vaccinului antialergic in sarcina

Daca ai ramas insarcinata dupa minimum jumatate de an de la primul vaccin antialergic, medicul alergolog va stabili daca ai atins stadiul tratamentului de imunizare care sa iti permita continuarea injectiilor pe parcursul sarcinii.

In mod normal, dupa 4-6 luni de vaccinuri saptamanale, ajungi la doza de intretinere, mai exact la cantitatea optima de alergeni pe care organismul tau o tolereaza. Din acest punct, va fi necesar cate un vaccin la 2-4 saptamani, in functie de simptomele pe care le resimti.

Pe masura ce sarcina inainteaza, perioada dintre injectiile de imunizare va creste cu cate o luna, asadar sansele ca tu sa fii nevoita sa te vaccinezi aproape de termen sunt minime.


Beneficiile vaccinului antialergic in sarcina

Vaccinul antialergic este eficient pentru tratarea rinitei si a astmului algeric, inlaturand totodata reactiile neplacute la polen, par de animale, acarieni, mucegai sau insecte.

Manifestarile specifice alergiilor precum dureri ale sinusurlor, ochi iritati, mancarimi, congestie nazala, respiratie suieratoare, eruptii cutanate sau tuburari digestive pot fi controlate daca tratamentul de imunizare este continuat si pe parcursul sarcinii.

Un alt beneficiu important este ca sansele ca alergia sa fie transmisa bebelusului sunt mai mici daca graviduta tine in frau simptomele sensibilitatii de care sufera.

Riscurile vaccinului antialergic in sarcina

Vaccinul antialergic poate fi sigur si in perioada sarcinii, daca este administrat corect. Roseata si senzatia de caldura la primirea injectiilor sunt normale, insa efecte secundare precum urticaria, dificultatile in respiratie si scaderea brusca a tensiunii arteriale sunt posibile daca tratamentul nu este adaptat corespunzator fiecarei paciente.

Ingrijirea medicala temeinica este o conditie esentiala pentru administrarea vaccinului antialergic fara riscuri.

Alternativele naturale pentru vaccinul antialergic

In cazul in care viitoarea mamica decide sa renunte la vaccinul antialergic de teama reactiilor adverse, exista si o serie de metode naturale prin care isi poate controla simptomele pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina. Iata o parte din ele:

  • excluderea din alimentatie a produselor pe care le banuiesti ca ar sta la baza reactiilor alergice de care suferi si inlocuirea lor cu alte surse nutritionale echivalente;
  • evitarea factorilor de mediu responsabili cu declansarea alergiei, precum praful, polenul, blana de animale sau anumite substante chimice;
  • fitoterapia: infuziile cu floare de ochi (silur), soc si musetel au efect antiinflamator si ajuta la decongestionarea cailor nazale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre