Sarcina si streptococul beta hemolitic

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si streptococul beta hemolitic


Streptococ de grup B - Pozitivarea testului pentru SGB

Un test pozitiv inseamna ca bacteria este prezenta in secretia vaginala a femeii, insa acest lucru nu conditioneaza o imbolnavire a nou-nascutului.

Chiar netratata, infectia se transmite la copil in doar 1-2% din cazuri, dar acest lucru nu este un argument suficient pentru ignorarea ei, datorita complicatiilor majore pe care le produce in cazul transmiterii la nou-nascut.

Femeile care nasc prin cezariana au nevoie de monitorizare si tratament pentru streptococul de grup B in cazul in care membranele s-au rupt prematur ("se rupe apa") inainte de inceperea operatiei cezariana.

Tratamentul cu antibiotic


Perfuzia cu antibiotic reduce riscul transmiterii infectiei la copil la 0,2% si previne infectarea mamei in cursul nasterii (contaminare).



Tratamentul cu antibiotice administrate pe cale orala nu este la fel de eficient ca si cel administrat pe cale intravenoasa, deoarece nu sterilizeaza complet si in timp util (cateva ore) tractul genital al femeii si astfel mentine riscul transmiterii infectiei la nou-nascut.

De asemenea, tratamentul oral necesita o durata mai lunga de administrare pentru a garanta sterilizarea tractului genital si urinar.

Perfuzia cu antibiotic trebuie inceputa imediat dupa internarea in spital si instalarea travaliului, cu aproximativ 4 ore inainte de nasterea propriu-zisa.

Cu cat se incepe mai repede tratamneul antibiotic, cu atat mai mic riscul transmiterii infectiei cu streptococ B beta hemolitic la nou-nascut.

Gravidele care nu primesc prima doza de antibiotic cu 4 ore inainte de nastere, fie ca s-au prezentat mult prea tarziu la spital sau nu au stiut de infectia cu streptococ, trebuie sa primeasca tratamentul imediat dupa nastere.

Acestea vor trebui sa ramana internate in spital pentru cel putin 48 de ore, pentru ca medicul neonatolog sa poata urmari starea de sanatate a nou-nascutului si a trata infectia in cazul in care aceasta apare.

Exista anumite gravide care au un risc mai mare de a transmite infectia cu streptococ la nou-nascut. Aceasta se poate intampla in conditiile urmatoare:

  • nastere prematura (inainte de 37 de saptamani);
  • ruptura prematura de membrane;
  • travaliu prelungit (mai mult de 18 ore din momentul ruperii membranelor);
  • aparitia febrei in timpul travaliului.

    Reactii adverse la tratamentul antibiotic in cursul travaliului


    Tratamentul infectiei SGB se face de obicei cu penicilina, din aceasta cauza este foarte important ca viitoarea mama sa stie daca a mai luat vreodata acest antibiotic putandu-se evita astfel aparitia unor reactii adverse.

    Dintre reactiile adverse cel mai frecvent intalnite la administrarea de penicilina sunt alergiile. Iritatia pielii apare la 10% dintre gravidele care primesc antibioticul.

    Un numar mic dintre gravide (1 la 10.000) va dezvolta alergii severe la penicilina, putand prezenta chiar si simptome amenintatoare de viata, asa cum este socul anafilactic (1 la 1.000.000).

    Orice gravida care stie ca are o alergie la penicilina trebuie sa primeasca un alt antibiotic ca si tratament, dintr-o alta grupa medicamentoasa.

    Este important ca in momentul monitorizarii pentru streptococ sa se efectueaza si o antibiograma dupa identificarea bacteriei pentru a sti cu exactitate care antibiotic este cel mai eficient in tratamentul infectiei.

    Gravidele cu alergie la penicilina nu trebuie sa fie speriate, deoarece exista mai multe antiobiotice folosite in tratamentul infectiei cu streptococ asa cum sunt eritromicina, cefalosporinele, s.a.<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Sarcina Streptococ b Streptococ b

    Articole recomandate

    Citeste si despre