Sarcina si Rh-ul negativ

Intrebare:

- Sunt insarcinata in saptamana 28, am Rh negativ iar sotul pozitiv. Sunt la prima sarcina si nu am avut avorturi. As dori sa aflu daca in saptamana a 28-a de sarcina ar trebui sa fac o injectie RhoGAM(TM) ptr combaterea incompatibilitatii. Mentionez ca nu am anticorpi specifici anti Rh. Doctorul meu ginecolog nu m-a informat in privinta aceasta. Va multumesc.

Raspuns:


 

In functie de factorul Rh (sau antigenul D) globulele rosii umane (eritrocitele) au fost impartite in doua tipuri: cele care poseda antigenul D sau factorul Rh (Rh pozitive) si cele care nu poseda acest antigen (Rh negative).

In cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc anticorpi anti-Rh (deoarece organismul nu recunoaste factorul Rh).

De aceea se recomanda ca imediat dupa o posibila tranfuzie de acest tip sa se administreye imuniglobuline, in acest mod organismul nu mai este nevoit sa le produca singur, astfel evitandu-se sensibilizarea organismului fata de acest antigen.

In caz contrar, cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, se va produce aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave.


Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa este insarcinata, copilul fiind Rh pozitiv si cu ocazia nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la producerea de anticorpi anti-Rh in situatia in care acestia nu sunt administrati din exterior.

Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava. In concluzie, administrarea acestor imunoglobuline se va face imediat dupa nastere.


Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Tu intrebi,
mamicile raspund.

0
Buna seara
0
Sarcina pierduta sau nu?
0
Sarcina
intreaba orice »

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul