Infectia cu Chlamydia in sarcina


Chlamydia trachomatis este un microorganism raspunzator de aparitia infectiilor cervico-vaginale acute si cronice, dar si de alte complicatii cum ar fi displaziile cervicale, inflamatiile pelviene, infertilitate.

In timpul sarcinii, infectia organelor genitale poate avea o actiune nefasta asupra dezvoltarii sarcinii cat mai ales asupra nou-nascutului, actiune nociva ce se manifesta, de asemenea si in postpartum (dupa nastere). Astfel infectia cu Chlamydia poate determina: intreruperea cursului sarcinii (avort), nastere prematura, ruptura prematura de membrane.

Dar efectul principal este asupra nou-nascutului in momentul nasterii: in 20-50% din cazuri fatul prezinta conjunctivite in primele 2 luni de viata, in 10-20% din cazuri pneumonie chiar la 3-4 luni dupa nastere.

De asemenea, poate induce la fat si otita medie (infectia urechii) sau obstructie nazala severa sau oftalmie.

In perioada postpartum (dupa nastere) Chlamydia poate produce la mama infectii genitale de diverse intensitati, de la sindrom febril, endometrite (infectii uterine), pana la pelvi- sau chiar peritonita. Transmiterea infectiei la nou-nascut se face in timpul nasterii, prin contactul cu organele genitale ale mamei, infectate cu Chlamydia.

Nu a fost dovedita transmiterea transplacentara (in timpul sarcinii) si uterina a acestui organism.

Avand in vedere gravitatea acestei infectii asupra nou-nascutului, dar si a complicatiilor infectioase in postpartum, in momentul in care s-a detectat Chlamydia la o gravida este necesar un tratament energic. Dar, deoarece antibioticele de electie pentru Chlamydia sunt in general contraindicate in sarcina, mai ales in prima parte a acesteia, se impune prudenta in alegerea preparatului medicamentos care sa fie eficient impotriva infectiei si sa fie in acelasi timp si sigur pentru fat.

Acesta este, probabil, si motivul pentru care medicul dumneavoastra a amanat tratamentul. Sfatul meu este sa colaborati indeaproape cu medicul obstetrician care va urmareste sarcina, pentru a urmari, asa cum deja v-a indicat, orice simptom (durere, sangerari) care poate anunta instalarea unei complicatii dintre cele amintite; nu ezitati sa-i puneti intrebari in cazul in care aveti vreo nelamurire cu privire la indicatiile terapeutice acordate.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Tu intrebi,
mamicile raspund.

0
Buna seara
0
Sarcina pierduta sau nu?
0
Sarcina
intreaba orice »

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul