Hyperemesis gravidarum: mai mult decat greturi matinale

/ / Modificat: 2019-01-15
Hyperemesis gravidarum: mai mult decat greturi matinale

Una dintre intrebarile pe care majoritatea persoanelor le pun atunci cand aud ca o femeie este insarcinata este: "Cum te simti?". Aceasta intrebare face referire in special, la simptomele de greata si voma, unele dintre cele mai des intalnite in sarcina - aproximativ 70% dintre femei experimenteaza cel putin o forma de greata sau voma.

Greata isi poate face debutul in saptamana 5 de sarcina, ajunge la apogeu in saptamana 9 si se amelioreaza sau chiar dispare in jurul saptamanii 12 sau 14 - in cazurile usoare sau moderate.

Ce este hiperemeza de sarcina sau hyperemesis gravidarum?

Hymeremesis gravidarum este o afectiune a femeilor insarcinate care se manifesta prin episoade severe de greata si voma, ceea ce poate cauza pierdere in greutate, deshidratare si dezechilibre electrolitice. Doar 1% din femeile insarcinate sunt afectate de aceasta afectiune, fiind destul de rara.

In prezent, nu se cunoaste ce cauzeaza exact aceasta afectiune, desi un studiu recent sugereaza faptul ca hyperemesis gravidarum poate fi mostenit genetic, avand un puternic aspect ereditar. Asta inseamna ca, daca mama sau sora ta au suferit de aceasta afectiune, exista sanse mari ca si tu sa o dezvolti. De asemenea, daca ai avut la prima sarcina, poti suferi si in urmatoarele.

Femeile care sufera de hyperemisis gravidarum experimenteaza simptomele acesteia din al doilea trimestru de sarcina, dar unele le pot avea pe parcursul intregii sarcini.

Multi oameni de stiinta cred ca greata si voma le protejeaza pe mama si pe bebelusul in crestere. In timpul primului trimestru, cand simptomele de greata si voma sunt mai severe, fatul incepe procesul de dezvoltare a tuturor organelor importante. Greata reduce excesul de alimente consumate de mama, existand astfel un risc mai mic ca bebelusul sa fie afectat de substantele ingerate in timpul dezvoltarii organelor.

Antropologistul Kari Moca spune ca greturile matinale exista pentru a ajuta embrionul sa se dezvolte. Cand gravida are stari de greata si vomita, deci mananca mai putin, organismul arde grasimile stocate. Acest lucru genereaza mai multe cetone in corp, care sunt un combustibil minunat pentru dezvoltarea creierului copilului.

Ce poti face daca te confrunti cu aceasta afectiune?

Majoritatea femeilor incearca multe lucruri pana isi dau seama ce functioneaza cu adevarat in ameliorarea simptomelor de hyperemesis gravidarum. Dar un lucru e cert: afectiunea iti poate provoca multa suferinta si te poate seca atat fizic, cat si psihic. De aceea, nu e nimic in neregula sa te plangi de starile pe care le experimentezi, nu inseamna ca nu esti recunoscatoare pentru sarcina ta.

Este, de asemenea, in regula si sa ceri ajutor, de la partener sau cei apropiati. Unele femei care se confrunta cu aceasta afectiune, au de cele mai multe ori, nevoie de asistenta medicala sau chiar ajung sa fie spitalizate.

Daca trec mai mult de 24 de ore si nu ai reusit sa mananci sau sa bei apa, daca te simti ametita in mod neobisnuit sau foarte rau, cel mai bine ar fi sa va indreptati spre o camera de urgenta.

In cazul unei forme mai usoare de hyperemesis gravidarum, puteti incerca urmatoarele:

  • masaj terapeutic: terapie care actioneaza prin procesul de presare, frecare si manipulare a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor, poate fi de real folos in reducerea starii de greata
  • acupunctura: nu exista sutdii care sa ateste faptul ca ajuta intr-adevar in hyperemisis gravidarum, dar un numar considerabil de femei au raportat ca la ele a functionat, deci se merita sa fie luata in considerare
  • mancatul mai des: de multe ori, s-a constatat faptul ca femeile au stari mai dese de greata in momentul in care li se face foame. Pentru a evita acest lucru, aveti la indemana tot timpul gustari
  • ghimbir: acesta se poate gasi in multe feluri si este destul de eficace in ameliorarea greturilor. Poti adauga ghimbir in mancare, in bauturi sau chiar sub forma de tablete
  • menta: bomboanele mentolate sau ceaiul de menta sunt excelente impotriva greturilor. Chiar si mirosul mentei poate fi folositor, puteti folosi cateva frunze de menta strivite sau ulei esential de menta
  • administrare medicamente: pentru acest lucru, ii puteti cere sfatul medicului de familie sau doctorului care se ocupa de sarcina
  • tarte de fructe: tarta de lamaie in special te poate face sa te simti mai bine (chiar si consumul de lamai)
  • vitamia B6: aceasta vitamina ajuta la diminuarea starilor de greata. Inainte de administrare, se recomanda sfatul medicului, deoarece vitamina B6 se afla deja in vitaminele prenatale. B6 se regaseste in lapte, seminte de floarea-soarelui, somon, oua, cartof dulce, banane, teci, cereale
  • fa-ti o trusa care sa contina: pungi, in caz de voma, guma de mestecat sau bomboane mentolate, gustari, o bluza de schimb si servetele pentru cand pleci de acasa.

Hyperemesis gravidarum te poate afecta emotional?

S-a constatat ca exista si o componenta psihologica care se leaga de aceasta afectiune. Te poate izola de ceilalti, din cauza faptului ca nu poti iesi din casa pentru a face toate lucrurile pe care le faceai in mod obisnuit. Si din partea celorlalti poti auzi comentarii inutile, deoarece nu multe persoane inteleg gravitatea simptomelor cu care trebuie sa te confrunti.

Orice femeie care se confrunta cu asa ceva, trebuie sa stie ca, desi e greu, va trece. Va reusi sa manance din nou si viata va reveni la normal. Ingrijirea si stabilitatea emotionala sunt importante pentru a trece peste acest obstacol, stiind ca la sfarsit, totul va merita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hiperemeza sarcina Greturi matinale Greturi matinale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre