Diagnosticul infectiei cu citomegalovirus la gravida

/ / Modificat: 2014-01-22
Diagnosticul infectiei cu citomegalovirus la gravida

Screeningul (depistarea in masa), a citomegalovirusului nu se face de rutina in tara noastra. Este recomandata depistarea serologica  a anticorpilor impotriva citomegalovirusului inainte de sarcina. Aceasta analiza demonstreaza faptul ca gravida a intrat in contact cu virusul la un moment dat si are o oarecare imunitate impotriva acestuia.

Orice femeie care nu are imunitate impotriva citomegalovirusului, trebuie sa fie atenta sa nu contacteze virusul in timpul sarcinii. Din nefericire infectiile cu citomegalovirus sunt asimptomatice in majoritatea cazurilor si gravida nu stie ca a contactat virusul, astfel ca riscul transmiterii acestuia la embrion este destul de mare. Unele gravide dezvolta simptome nespecifice, asemanatoare celor din virozele respiratorii:

  • febra
  • frison
  • adenopatii (inflamatia, marirea in volum a ganglionilor limfatici, care sunt deseori durerosi la palpare)
  • dureri musculare difuze
  • oboseala accentuata Diagnosticul infectiei cu citomegalovirus la gravida nu este unul clinic si sunt necesare efectuarea unor teste serologice care sa confirme prezenta acesteia la viitoarea mamica.
  • Identificarea anticorpilor impotriva citomegalovirusului este testul cel mai ieftin si mai des folosit pentru depistarea infectiei. Daca prezenta imunoglobulinelor Ig G, semnaleaza o infectie veche, contactata probabil inaintea sarcinii, imunoglobulinele Ig M, certifica o infectie acuta, nou contactata.

    Prezenta citomegalovirusului la gravida nu semnifica neaparat transmiterea transplacentara a acestuia la embrion, insa atunci cand se suspicioneaza acest lucru, sunt necesare o serie de investigatii care pot confirma acest lucru. Gravida este urmarita ecografic pe intreaga durata a sarcinii, anomaliile congenitale fiind destul de usor de identificat incepand cu trimestrul al doilea, atunci cand investigatia este efectuata de un medic cu experienta.

    Orice posibila malformatie, necesita efectuarea unei amniocenteze (extragere de lichid amniotic), care va analizat ulterior in laborator. Pozitivarea testelor pentru citomegalovirus confirma prezenta virusului la fat. In cazul in care se identifica si malformatiii ale acestuia, singura optiune terapeutica ramane avortul. In cazul in care este identificat un fat cu malformatii congenitale grave (microcefalie), medicul trebuie sa-i explice gravidei implicatiile nasterii unui asemenea copil care poate moara la nastere sau sa ramana cu deficite neurologice (pareze, ataxie) sau senzoriale grave (surditate, cecitate).

    De asemenea, transmiterea virusului la fat nu este corelata 100% cu aparitia malformatiilor, din acest motiv evaluarea gravidei trebuie facuta cu atentie. In cazul in care amniocenteza nu evidentiaza prezenta  virusului si nu sunt evidentiate nici anomaliile malformative, este indicat sa se duca sarcina pana la sfarsit chiar daca mama a contactat virusul in timpul sarcinii.

    Nota

    Deocamdata nu exista nici un vaccin eficient impotriva citomegalovirusului, existand totusi unele studii in acest sens. Din acest motiv, profilaxia contactarii virusului la femeia gravida neimunizata, este greu de realizat si consta doar in metode nespecifice (evitarea modalitatilor  de contactare a virusului).  

    Profilaxia infectiei cu citomegalovirus la gravide

    Profilaxia contactarii infectiei cu citomegalovirus este destul de greu de realizat, intrucat deocamdata nu exista un vaccin disponibil impotriva acestuia.  De cele mai multe ori gravidele neimunizate contacteaza virusul de la proprii copii, daca ii are. Primoinfectia apare de obieci in copilarie deoarece virusul se transmite destul de usor intre copii (camin, gradinite, scoli). Din acest motiv, este destul de greu ca viitoarea mama sa faca o profilaxie eficienta in acest sens. Sunt recomandate urmatoarele metode preventive:

  • spalarea cat mai frecventa a mainilor (cu apa si sapun), in special dupa contactul cu copiii sau persoanele cu sistem imunitar deficitar (deseori purtatoare ale virusului);
  • manevrarea atenta a obiectelor posibil contaminate (vesela, toaleta, obiecte contaminate cu secretii sau fluide corporale). Este recomandata folosirea manusilor de latex si spalarea mainilor si fetei cu apa si sapun (apa, sapunul sau detergentul distrug destul de usor citomegalovirusul);
  • gravida nu trebuie sa imparta vesela, tacamurile sau alte obiecte intime cu restul familiei, in special cu copiii din familie posibil contaminati;
  • evitarea contactelor sexuale neprotejate si in special a sexului oral.
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Sarcina Citomegalovirus sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre