Chlamidia in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Chlamidia in sarcina

Ce este Chlamidia?

 Chlamidia este o infectie bacteriana cu transmitere sexuala (prin sex genital sau anal) sau verticala (de la mama la fat). Afectiunea este destul de frecvent intalnita in randul persoanelor active sexual, anual fiind diagnosticate pana la un milion de cazuri noi de chlamidia. 

Majoritatea persoanelor infectate cu chlamidia sunt femei cu varste cuprinse intre 19 si 25 de ani, care sunt active sexual si au mai multi parteneri.

Cum afecteaza Chlamidia sarcina?

 Infectia genitala cu chlamidia la femei este corelata cu o rata mare a infectiilor amniotice, precum si cu un risc mare de avort spontan sau ruptura prematura de membrane.

Tratamentul corect si precoce scade riscul aparitiei acestor complicatii.

 Chlamidia este mai grava daca este asociata cu alte infectii transmise sexuala (boli cu transmitere sexuala- BTS). Dintre acestea amintim HIV-ul, sifilisulgonoreea sau herpesul genital. Acestea contamineaza deseori lichidul amniotic si pot provoca infectii grave ale mamei si copilului.


Chlamidia favorizeaza de asemenea contactarea altor infectii genitale virale sau bacteriene (HIV, sifilis, infectii cu streptococ beta hemolitic sau stafilococ, etc).

Chlamidia este transmisa la copil de cele mai multe ori in timpul nasterii (pe cale vaginala) si provoaca infectii grave la acesta. Copilul se contamineaza in momentul trecerii prin vagin, cand intra in contact cu secretiile patologice de la acest nivel.

Dintre simptomele in chlamidia la copil, amintim:

  • conjunctivita, apare la 7-10 zile de la nastere si are ca simptome edemul accentuat al pleopelor si prezenta unei secretii galbuie la nivelul conjunctivelor
  • pneumonia apare mai rar decat conjunctivita insa este mult mai grava (aceasta apare la 2-3 saptamani de la nastere)

    Toate gravidele trebuie sa-si faca obligatoriu inainte de nastere un examen al secretiei vaginale pentru identificarea chlamidiei si tratarea corespunzatoare a acesteia.

    Tratamentul antibiotic efectuat inainte de nastere, previne contaminarea nou-nascutului si totodata aparitia infectiilor neonatale la acesta.
  • Alte simptome in chlamidia

     Mai mult de 75% dintre femeile infectate cu chlamidia sunt asimptomatice, din acest motiv multe gravide nici nu-si dau seama ca au boala.

    Simptomele apar deseori dupa un interval de 1-3 saptamani de la contactul sexual neprotejat si consta in :

  • disurie (durere la urinat)
  • polakidisurie (mictiuni dese si dureroase)
  • dureri abdominale jase difuze sau durere la nivelul pelvisului, secundare inlamatiei cervixului si anexelor
  • secretie vaginala abundenta, urat mirositoare, galbuie
  • dispareunie (contact sexual dureros)
  • inflamatia ariei perianale si a sfincterului anal extern, la persoanele cu contact sexual anal (inflamarea mucoasei anale)
  • Simptomele barbatilor infectati cu chlamidia constau in:

  • secretie ureterala alb-galbuie
  • disurie
  • polakidisurie
  • orhita, epididimita (inflamatia testiculelor)
  • inflamatia ariei perianale si a anusului (in cazul contactului sexuala anal)

    In cazul bolilor cu transmitere sexuala este necesara testarea ambilor parteneri iar tratamentul trebuie efectuat concomitent pentru a evita recontaminarea.
  • Prevenirea infectiei cu chlamidia

     Una dintre manifestarile cele mai grave si neplacute ale infectiei cu chlamidia este aparitia sindromului inflamator pelvin. Acesta apare secundar ascensionarii infectiei de la nivelul vaginului si cervixului, catre uter si anexe (ovare), producand la acest nivel o inflamatie a  acestor structuri anatomice.


    Peste 40% dintre femeile cu chlamidia fac sindrom inflamator pelvin. Daca nu este diagnosticat si tratat la timp acesta poate provoca dupa luni, ani de evolutie sterilitate, crescand totodata riscul aparitiei sarcinii ectopice (anormal implantata).

    Sindromul inflamator pelvin apare mai rar la femeile gravide. Tratamentul sindomului inflamator pelvin consta in administrarea antibioticelor la care germenele este sensibil, in asociere cu administrarea produselor antiiflamatorii (comprimate sau supozitoare). Igiena locala este de asemenea foarte importanta, la fel ca in majoritatea afectiunilor infectioase cu aceasta localizare.

    Screeningul gravidei pentru chlamidia

     Recoltarea secretiei vaginale inainte si in timpul sarcinii, este extrem de importanta si trebuie efectuata la toate gravidele deoarece poate evidentia majoritatea infectiilor cu localizare genitala, printre care si chlamidia.

    Femeile ale caror secretii vaginale nu au evidentiat prezenta chlamidiei inainte de a ramane insarcinate si si-au schimbat partenerul sexual intre timp, trebuie sa efectueze obligatoriu un astfel de test inainte de a naste, mai ales daca o fac pe cale naturala (vaginala).

    Orice gravida trebuie sa stie ca un contact sexual neprotejat cu o persoana contaminata cu un germene care poate determina o boala cu transmitere sexuala (BTS), are un risc crescut de a contacta si ea boala, pe langa acest fapt va pune in pericol si sanatatea viitorului copil.

    Tratamentul infectiei cu chlamidia la gravide

    Tratamentul infectiei cu chlamidia este destul de simplu si consta i administrarea unei cure de antibiotice la care germenele este sensibil. De obicei o cura de 7-10 zile este suficienta pentru a steriliza focarul de infectie. 


    Este important de retinut ca partenerul sexual trebuie sa efectueze si el tratamentul, pentru a evita recontaminarea partenerei.

    Prevenirea infectiei cu chlamidia

    Singura metoda eficienta de a evita contaminarea cu chlamidia este protejarea corespunzatoare in tipul contactului sexual. Trebuie folosite prezervativele din latex, acestea fiind ideale deoarece scad riscul contactarii alor boli cu transmitere sexuala (HIV, sifilis, herpes genital, hepatite B si C, etc).

    Majoritatea femeilor au parteneri stabili, de aceea riscul de a contacta boala este minim si este strict legata de fidelitatea partenerului.

    Nu toate bolile cu transmitere sexuala se pot trata, multe dintre acestea sunt uneori incurabile (HIV, hepatite B si C) si pun in pericol sanatatea copilului deoarece sunt transmise usor transplacentar. Din acest motiv viitoarea mama trebuie sa aiba o grija deosebita pentru ca un singur moment de neatentie o poate costa sanatatea personala si a copilului ei.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Chlamydia Sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre