Chisturile ovariene in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2016-09-19
Chisturile ovariene in timpul sarcinii

Aproximativ 1 din 1000 de femei dezvolta chisturi ovariene in timpul sarcinii. In mod normal, chisturile apar in al doilea trimestru de sarcina. Cu toate ca acest lucru poate provoca o anumita ingrijorare initiala, este important de mentionat faptul ca, in majoritatea cazurilor, simptomele sunt ascunse si nici mama, nici fatul nu sunt pusi in pericol.

"Chisturile ovariene de dimensiuni mai mici de 5 cm nu afecteaza in niciun fel pe tot parcursul sarcinii si se elimina in mod natural inainte sau la scurt timp dupa nastere. In cazul in care chisturile au dimensiuni de peste 12 cm, tratamentul este de obicei considerat a fi necesar pentru prevenirea problemelor. Intre 5 si 10 cm, tratamentul se indica in functie de situatie, iar riscurile de complicatii ale sarcinii cauzate de chisturi trebuie sa fie monitorizate cu atentie", explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Simptome chisturilor ovariene

Simptomele chisturilor ovariene la femeile insarcinate sunt asemanatoare cu cele ale unei femei care nu asteapta un copil. In general, acestea sunt sub forma de durere pelvina, crampe, balonare si dureri in timpul actului sexual. Desigur, exista intotdeauna posibilitatea ca o femeie sa confunde aceste simptome cu simptomele sarcinii, mai degraba decat o alta problema, in special in cazul in care este vorba despre prima sarcina.

„In cazul in care chisturile ovariene sunt confirmate, o ecografie, fie abdominal, fie transvaginala, trebuie sa fie efectuata imediat. Acest lucru va determina localizarea exacta a chisturilor si diferentierea intre chisturi ovariene si sarcina extrauterina. Sarcina extrauterina este extrem de periculoasa, iar semnele includ sangerare brusca anormala, durere de spate si pelviana, greata si crampe usoare. De asemenea, o scanare cu ultrasunete va ajuta medicul sa evalueaze probabilitatea ca acele chisturi sa fie canceroase, afirma dr. Silviu Istoc.

Monitorizarea continua si tratament

Odata ce situatiile grave sunt excluse, medical specialist va continua sa monitorizeze chisturile, observand locatia, marimea si numarul. In cazul in care nu cresc si nu sunt mai multe, este foarte probabil sa nu fie nevoie de niciun tratament. Tehnologia si instrumentele medicale de ultima generatie, cum ar fi cu ultrasunete de inalta rezolutie, RMN si ecografie transvaginala, monitorizarea chisturilor ovariene a devenit mult mai usor de realizat.

„Problema principala cu chisturile, chiar si cele benigne, in timpul sarcinii este posibilitatea ca acestea sa creasca mai mari si sa se rupa sau sa se rasuceasca, fenomen cunoscut sub numele de torsiune ovariana. Acest lucru este mult mai probabil decat cel in care o femeie sa fie diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice. Riscul de torsiune ovariana creste de 5 ori in timpul sarcinii si exista o incidenta de la 5 la 10.000 de sarcini", spune dr. Silviu Istoc.

Un chist rasucit poate provoca durere severa brusca pentru mama, in masura in care poate provoca pierderea sarcinii sau travaliul. Acest lucru devine doar o problema potentiala in cazul in care chisturile cresc la 6 cm sau mai mari. Optiunile de tratament sunt, in principiu, indepartarea chirurgicala. Perioada de asteptare este, in general 2 saptamani, dupa care se decide modul de actionare.

"In timpul sarcinii, al doilea trimestru este cea mai sigura perioada pentru operatia de chist ovarian, in mod ideal intre saptamanile 14 si 16, atunci cand implantarea este mai sigura si timpul in care chistul poate sa dispara in mod spontan. Chisturile sau tumorile pot fi indepartate cu usurinta pana la 28 de saptamani de gestatie, dupa care riscul de travaliu prematur este mult mai mare. Cu toate acestea, orice chist care prezinta dovezi de tumori maligne va avea nevoie de o interventie chirurgicala imediata, indiferent de cat de avansata este sarcina. In mod ideal, chisturile pot fi tratate printr-o laparoscopie, care este minim invaziva", completeaza dr. Silviu Istoc.

Chisturile ovariene pot afecta fertilitatea?

Cele mai frecvente tipuri de chisturi ovariene nu sunt asociate cu infertilitatea. Fertilitatea este cel mai probabil sa fie afectata de acest sindromul ovarelor polichistice. Femeile cu acest sindrom sunt mai afectate si este mult mai dificil de a ramane insarcinate, desi cu un tratament de fertilitate cum ar fi fertilizarea in vitro, nu este imposibil.

Unele chisturi ovariene pot fi asociate cu scaderea fertilitatii. Cu toate acestea, ea depinde de tipul de chist ovarian. Chisturile ovariene care pot afecta fertilitatea includ: Endometriomele. Endometriomele sunt chisturi cauzate de endometrioza, o afectiune in care tesutul normal care captuseste uterul (endometru) creste in afara uterului. Aceste chisturi ovariene pot fi asociate cu probleme de fertilitate.

Chisturile ovariene care rezulta din sindromul ovarian polichistic. Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune marcata de mai multe mici chisturi ovariene, cicluri menstruale neregulate si niveluri ridicate ale anumitor hormoni. Sindromul este asociat cu ovulatiei neregulata, ceea ce poate contribui la probleme cu fertilitatea la unele femei.

Cu exceptia cazului in care acestea devin foarte mari, aceste tipuri de chisturi ovariene nu afecteaza fertilitatea:

Chisturile functionale. Chisturile ovariene functionale - cum ar fi chisturi foliculare sau chisturi luteum - sunt cele mai frecvente tipuri de chist ovarian. Chisturile functionale se formeaza in timpul unui ciclu menstrual normal si nu provoaca sau nu contribuie la infertilitate. De fapt, chisturile functionale indica faptul ca functiile necesare care conduc la fertilitate au loc.

Cystadenomas. Cystadenomas sunt cresteri in ovar care apar pe suprafata acestora. Cu toate ca au nevoie de tratament, acestea nu afecteaza fertilitatea.

Chisturile dermoid. Aceste chisturi solide contin tesut - cum ar fi piele, par sau chiar dinti - in loc de lichid. Chisturile dermoid nu sunt asociate cu infertilitate.

Daca ati fost diagnosticata cu un chist ovarian si sunteti insarcinata sau doriti sa ramaneti, discutati cu medicul ginecolog care va va oferi cele mai bune sfaturi. Medicul va discuta optiunile de tratament care pot imbunatati sansele de sarcina.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chisturi ovariene Chist ovarian sarcina Chist ovarian durere Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre