Cele mai frecvente cauze ale pierderii de sarcina

/ / Modificat: 2020-06-16
Cele mai frecvente cauze ale pierderii de sarcina

Prima intrebare pe care cele mai multe cupluri o pun dupa pierderea unei sarcini este: De ce? Un avort spontan poate fi un eveniment devastator, cu repercusiuni emotionale de lunga durata. Unul dintre cele mai dificile aspecte ale unei pierderi de sarcina este, insa, lipsa de cunostinte in legatura cu motivele pentru care s-a intamplat.

In multe cazuri, in special in cazul pierderii unei sarcini aflate in primele saptamani, poate fi greu de determinat ce nu a mers bine. Perspectiva medicala, desi dura, este oarecum diferita. In termeni medicali, pierderea unei sarcini este instrumentul pe care natura il are la dispozitie pentru a se asigura ca o fiinta umana este compatibila cu viața.

Chiar daca multe cupluri care se confrunta cu pierderea unei sarcini se invinovațesc pentru acest eveniment nefericit, adevarul este ca probabil nu au facut nimic pentru a-l provoca. Potrivit specialististilor, cea mai frecventa cauza a pierderii unei sarcini este o anomalie genetică a embrionului. Totusi, exista mai multi factori care pot induce aceasta problema, printre care tulburarile tiroidiene, trombofilia, diabetul, afectiunile imunologice, abuzul de droguri si multe altele. Iata tot ce trebuie sa stii despre cele mai frecvente cauze ale pierderii de sarcina:

Anomalii genetice

Potrivit asociatiei britanice Miscarriage Association, peste jumatate din cazurile de avort spontan din primul trimestru sunt cauzate de anomalii genetice ale embrionului. În timpul fertilizarii, spermatozoidul si ovulul vin fiecare cu cate 23 de cromozomi pentru a crea perechi perfect potrivite. Acesta este un proces complex si orice eroare minora poate duce la o anomalie genetica sau cromozomiala.

Tulburari ale tiroidei

Fie ca este vorba de hipotiroidism sau hipertiroidism, tulburarile tiroidiene pot duce la probleme de infertilitate sau pot provoca avorturi spontane recurente. In cazurile de hipotiroidism, corpul unei femei va incerca sa compenseze lipsa hormonilor tiroidieni prin producerea de hormoni care pot suprima, de fapt, ovulatia. In schimb, o tiroida care produce prea multi hormoni poate interfera cu functiile estrogenului si poate face implantarea embrionului in peretele uterin mult mai dificila. 

Diabet

Femeile care sufera de diabet si isi doresc o sarcina sanatoasa trebuie sa colaboreze indeaproape cu medicul de familie si cu endocrinologul pentru a-si tine sub control nivelul de  zahar din organism. Diabetul dependent de insulina care nu este tinut sub control poate duce la cresterea probabilitatii de avort spontan.

Trombofilie

Trombofilia reprezinta o afectiune asociata cu deficienta coagularii sangelui. In cazul in care o femeie sufera de trombofilie, se pot forma cheaguri de sange in vasele placentei. Acest lucru reduce fluxul de sange care ajunge la embrion si duce la aparitia diferitelor complicatii, printre care si pierderea sarcinii.

Probleme ale uterului

Anumite anomalii ale uterului pot duce la pierderea unei sarcinii. Fibromul uterin poate interfera cu implantarea embrionului in uter sau cu alimentarea cu sange a fatului. Pe de alta parte, unele femei se nasc cu un sept - un defect uterin neobisnuit, care poate provoca un avort spontan. De asemenea, femeile pot dezvolta tesut cicatricial in uter, in urma unei interventii chirurgicale sau a unui alt avort. Acest tesut cicatricial poate impiedica implantarea corecta a ovulului si poate impiedica circulatia sangelui catre placenta.

Dezechilibre hormonale

Uneori, corpul unei femei nu produce suficient progesteron, care este necesar pentru a ajuta mucoasa uterina sa sustina fatul si pentru a ajuta placenta. Depistarea unei astfel de probleme inainte de sarcina imbunatateste sansele unei sarcini sanatoase. 

Stilul de viata

Unele obiceiuri mai putin sanatoase, cum ar fi consumul de droguri, consumul de alcool in timpul sarcinii sau fumatul s-au dovedit a fi factori ce pot creste riscul avorturilor spontane. Imbunatatirea starii de sanatate in perioada dinaintea sarcinii poate contribui semnificativ la reducerea riscului de a pierde o sarcina.

Tulburari imunitare si boli cronice

Specialistii considera ca anumite tulburari autoimune, precum lupus joaca un rol important in pierderea unei sarcini, mai ales cand este vorba de avorturi spontane recurente. Cea mai simpla modalitate de a explica situatia se rezuma la faptul ca organismul nu accept sarcina. De asemenea, pierderea unei sarcini poate fi determianta si de boli cronice de inima, boli de rinichi si boli hepatice. 

Desi pierderea unei sarcini nu poate fi intotdeauna evitata sau explicata, majoritatea specialistilor spun ca o imbunatatire semnificativa a stilului de viata si a sanatatii inainte de sarcina, precum si controalele medicale de specialitate pot ajuta la reducerea riscului de avort spontan.

Credit foto: Unsplash.com






Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre